Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи критика към българските власти, че мълчат за изказвания на турски политици на учредителната конференция на ДОСТ. Вчера Лютви Местан учреди официално новата си партия и единодушно беше избран за лидер. Това стана в присъствието на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Днес в Кърджали Маргарита Попова изрази недоумение как от президенството и от Външното министерство нямат реакция, предаде БНР. Повод за критиката й станаха думите на заместник-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън: „Където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата Родина“.

Според Попова не трябва да обръщаме внимание на чужди политици, дори те да се чувстват наследници на бивши империи. По-важно е да защитим правата и интересите на българските граждани, включително и на присъствалите на учредителното събрание на ДОСТ, каза вицепрезидентът. Още вчера от ВМРО призоваха съда да не регистрира ДОСТ, за да „не позволява появата на поредния троянски кон в България – политически субект, който ще отстоява чужди интереси“.

От партията на Красимир Каракачанов също посочиха „скандалната“ репликата на Семир Ялчън, като заявиха, че неговата формация била тясно свързана с крайнодясната националистическа организация „Сивите вълци“. Според ВМРО не е случайно и че сред гостите била и зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган – Фатма Бетюл Сеянкая, която предала поздрави от турския премиер Ахмет Давутоглу – автор на „псевдонаучната“ доктрина на новия османизъм.

Воеводите заявиха още, че ДОСТ води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество. Партията не е евроатлантическа, а протурска и проислямистка, категорични са от ВМРО.

Източник: 1den.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар