Намери се „мъж в държавата“, който да осъди турски политици от конгреса на ДОСТ


Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи критика към българските власти, че мълчат за изказвания на турски политици на учредителната конференция на ДОСТ. Вчера Лютви Местан учреди официално новата си партия и единодушно беше избран за лидер. Това стана в присъствието на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Днес в Кърджали Маргарита Попова изрази недоумение как от президенството и от Външното министерство нямат реакция, предаде БНР. Повод за критиката й станаха думите на заместник-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън: „Където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата Родина“.

Според Попова не трябва да обръщаме внимание на чужди политици, дори те да се чувстват наследници на бивши империи. По-важно е да защитим правата и интересите на българските граждани, включително и на присъствалите на учредителното събрание на ДОСТ, каза вицепрезидентът. Още вчера от ВМРО призоваха съда да не регистрира ДОСТ, за да „не позволява появата на поредния троянски кон в България – политически субект, който ще отстоява чужди интереси“.

От партията на Красимир Каракачанов също посочиха „скандалната“ репликата на Семир Ялчън, като заявиха, че неговата формация била тясно свързана с крайнодясната националистическа организация „Сивите вълци“. Според ВМРО не е случайно и че сред гостите била и зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган – Фатма Бетюл Сеянкая, която предала поздрави от турския премиер Ахмет Давутоглу – автор на „псевдонаучната“ доктрина на новия османизъм.

Воеводите заявиха още, че ДОСТ води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество. Партията не е евроатлантическа, а протурска и проислямистка, категорични са от ВМРО.

Източник: 1den.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *