Не използвайте българи и румънци за разменна монета, призова Станишев Лондон

Недопустимо е правата и животът на европейските граждани да стават разменна монета в преговорите между ЕС и Великобритания. Това е заявил президентът на ПЕС Сергей Станишев на двустранна среща с лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин.

Той е изтъкнал, че освен партията на Найджъл Фарадж, за която източноевропейците и особено българите и румънците традиционно са на прицел, изглежда че и управляващите консерватори поемат подобен курс.

Станишев е споделил, че с тревога наблюдава зачестилите след референдума във Великобритания случаи на насилие и престъпления спрямо чужденци, мотивирани от омраза и нетърпимост. Според него това е резултат от яростната антиимигрантска реторика, безотговорното поведение и неспирния поток от откровени лъжи и манипулации.

Сергей Станишев и Джеръми Корбин са в Париж за среща на лидерите на левите партии в Европа, посветена на последиците от британския референдум и бъдещето на ЕС.

Коментарът на Станишев е провокиран от изказване на британския вътрешен министър Тереза Мей относно гражданите на европейски страни, живеещи във Великобритания.

Припомняме, че тя изтъкна, че статутът им на пребиваване може да бъде предмет на преговори с ЕС. Подобна е позицията и на друг член на Консервативната партия – на външния министър Филип Хамънд.

Лидерът на ПЕС коментира, че Тереза Мей е дала заявка за лидерската позиция на Торите и премиерския пост, но е направила грешна стъпка. По думите му това е лошо начало както за нейната кампания, така и за „бракоразводния” процес между Евросъюза и Обединеното кралство.

От своя страна Джеръми Корбин е уверил Сергей Станишев, че лейбъристите ще направят всичко възможно да защитят правата както на европейците във Великобритания, така и на британските граждани, живеещи в други страни от ЕС.

Предложената от лейбъристите резолюция е била приета в сряда от долната камара на британския парламент. В нея се отправя призив към правителството да се направи всичко възможно за запазване правото на живеещи на Острова граждани на други европейски страни да останат. Управляващата консервативна партия не е участвала в гласуването, а правителството засега не възнамерява да се съобрази с нея.

Станишев е подчертал, че сме видели докъде водят политическите игри със залог бъдещето на хората. Той предупреди, че ново подклаждане на страховете и несигурността ще доведе до повече отчуждение, а страната има нужда от обединение. Сергей Станишев е категоричен, че ако британците наистина искат да постигнат най-доброто, както за техните граждани, живеещи в ЕС, така и за европейските граждани на Острова, трябва да гарантират правата на всички тях да останат. Той смята, че първият жест в тази посока трябва да дойде от Великобритания. /news.bg

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *