ООН: България се отнася към мигрантите нехуманно и неприемливо

Отношението на България към мигрантите и бежанците, които пристигат в страната, може да нарушава международните закони, предупреди върховният комисар на ООН по правата на човека, цитиран от английския в. „Индипендънт“ (Independent).

Зеид Раад ал-Хюсеин заяви, че две

посещения на служители на ООН разкрили „нехуманни и неприемливи“ политики,

които биха могли да поставят много мигранти в ситуация, в която те не могат да бъдат квалифицирани като бежанци, но също така и не могат да се върнат в страната, от която идват.

Господин Зеид каза: „Един от най-сериозните проблеми е, че почти всички хора, които влизат на територията на България по нередовен начин, е в реда на нещата да бъдат задържани. Дори по-лошо, те може да бъдат съдени и да влязат в затвора за година и дори повече, ако се опитат да напуснат страната. Актът на напускане на страната е криминализиран въпреки правото на всеки човек, по силата на международното право, да напусне една страна, включително своята“.




Зеид говори пред ReliefWeb – новинарския сайт за правата на човека на ООН. Той добави: „Това означава, че хората, които не отговарят на строгите изисквания да бъдат квалифицирани като бежанци, но все пак имат основателни причини да не могат да се върнат в страната си,

нямат почти никакви опции пред себе си.

Това е нехуманно и неприемливо“.

Освен това върховният комисар изрази опасения и за правните услуги, предоставяни на мигрантите и бежанците при пристигането им у нас. „Има мигранти, които нямат достъп до адекватна правна помощ или преводачески услуги до такава степен, че те понякога не знаят, че срещу тях е заведено дело. Това ясно противоречи на изискването за справедлив процес“, категоричен е той.

 

Настоятелните твърдения за

физическо насилие и кражби на вещи на мигранти,

пристигащи в страната, от служители на гранична полиция също били документирани и не е направено почти нищо, за да се опровергаят тези опасения. „Моят екип беше информиран, че нападения и обиди срещу мигранти и бежанци много рядко, ако не никога, биват наказвани. Особено, ако са извършени от полицаи, граничари или други държавни служители“, подчертава Зеид.

„Нарастването на ксенофобията, ислямофобията и расизма са сред най-тревожните заплахи за правата на човека в Европа днес. Българското правителство не прави достатъчно, за да оспори тези тревожни тенденции. Всъщност някои хора смятат, че то в действителност насърчава нетолерантността. Необходимо е властта да създаде благоприятна среда за зачитане на правата на човека, както и да сложи край на нарушенията и злоупотребите“, завършва Зеид.

Източник: Вести

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *