Орлово око, Буйновско ждрело, Ягодинска пещера

Предполагам вече сте разбрали колко много обичам Родопите. Днес смятам да Ви разкажа за мястото, което може би поткрадна сърцето ми. Става въпрос за Орлово око, разположено над Буйновското ждрело. Дължината на пролома е 10 км. Това е едно впечатляващо с красотата си прорязано от река Буйновскаждрело, което привлича много туристи. Реката се провира през варовитите скали, образувайки причудливи форми. Буйновксото ждрело е част от 100-те туристически обекта.

Изходна точка за това приключение бе Ягодинската пещера в една дъждовна събота, в която ту грееше слънце, ту валеше. Когато пристигнахме пред пещерата бе малко преди 4 часа и се подготвяше последната група за влизане в пещерата. Нашата цел, обаче не бе пещерата, тъй като неведнъж сме я посещавали. Дойдохме тук заради панорамна площадка Орлово око, чийто изходен пункт е именно паркингът предЯгодинската пещера. Туристическо дружество „Родопея“ , стопанисващо пещерата и още няколко обекта със средствата от входните билети са изградили панорамна площадка Орлово око.

Изкачването до панорамната площадка се случва по няколко начина:

  • с джип от Ягодинската пещера–>село Ягодина–> връх Свети Илия
  • с кола от село Ягодина–>пеш към връх Свети Илия

Ние избрахме първия начин, не защото не обичаме да ходим пеш, а заради адреналина, който искахме да изпитаме с високопроходимия автомобил.

Тръгването

Избрахме си „най-възрастния“ джип-руски, Уазка. Разходката до горе и обратно струва 60 лв за целия джип. В нашия случай бяхме 6-ма души и се паднаха по 10 лв на човек. Абсолютно оправдана цена. Е натоварихме се и потеглихме. Пътят минава през село Ягодина. Китно малко селце, сгушено в сърцето на планината. Спретнати къщи с подредени дворове и цветни лехи.Нашият гостоприемен шофьор ни разказваше за селото, за хората му, за живота там. Първоначално след като преминахме през Ягодина, пътят бе добър. Да, нямаше асфалт, но не бе като лунен пейзаж. Изкачвайки се все по нагоре, имаше доста стръмни участъци, на които джипа почти заставаше вертикално на две гуми. За вълнуващото ни преживяване допринасяше и майсторското шофиране на нашия водач. Всички много се забавлявахме. А гледките, които със всяка изминала минута се разкриваха пред нас, бяха наистина защеметяващи. Нашият водач бе решил да създаде спомени, които трудно щяха да избледнеят.

Цялото пътуване трае около 25-30 минути в посока. Черният път и наклоненият терен вдигат адреналина неминуемо.

Последни метри и връх Свети Илия е достигнат. Кратка беседа за върха и околността от нашия шофьор. Наоколо панорамата е 360-градусова. Срещу нас се виеха снагите на Родопите, Пирин и Рила.

Показа ни връх Дурдага, което в буквален превод означава „Спри и се Огледай“. Определено има за какво да спреш и да се огледаш. Именно там расте истинския мурсалски чай, който доста се различава от купешкия. Виждаха се прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, Борино, Чала, Ягодина.

Целият проект е струвал 21 000 лв., като парите са събрани изцяло от входните билетчета за Ягодинска пещера. Единствената препоръка на туристическото дружество е да не се изкачвате при лошо време, тъй като често падат мълнии. Това е и причината върхът да носи името на Свети Илия, повелителят на гръмотевиците.

Панорамна площадка Орлово Око

И ето че сме върху панорамната площадка. Изключително усещане. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра, което се равнява почти два пъти височината на Айфеловата кула. Пак ви казвам думите ми са оскъдни за това, което виждаш и усещаш там горе.

Вятърът определено е силен, но свободата която изпитваш толкова нависоко е безгранична. Надморската височна на съоръжението е 1563 м. Впечатляващо. Ще споделя няколко снимки и дано усетите поне малко вълшебството на това място.

С часове може да останеш там горе със зареян поглед в далечината.След като постояхме, нааправихме много снимки, се натоварихме обратно на джипката и със завидна скорост се спуснахме по обратния път. Слизането бе доста по-вълнуващо. Шофьорът ни остави пред входа на Ягодинската пещера и след взаимни благодарности за приятно прекараното време.

Орлово око открадна сърцето ми неслучайно! Отново ще се върна там…

Източник: time2travel

(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *