Отбелязваме 786 години от победата на цар Иван Асен II при Клокотница

На 9 март асеновградчани, Община Асеновград и ПГ „Цар Иван Асен II” ще отбележат 786 от славната победа при Клокотница. Учениците от професионалната гимназия, които на този ден честват своя патронен празник са подготвили богата литературна програма. Началото на тържеството ще  е в 10ч., съобщават от общината.

На 9 март 1230 г. българската армия, предвождана от цар Иван Асен ІІ, побеждава епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница (край днешния град Хасково). Войската му е разбита, а той и цялото му семейство са пленени. Епирското деспотство се разпада.
Причината за поредната българо-византийска битка е, че епирският владетел нарушава мирния договор с България от 1218 г. и нахлува с войските си в нейните предели. Като една от причините за този поход, византийските хронисти посочват – стремежът на българите да сключат съюз с Латинската империя и така да попречат на Комнин да влезе в Константинопол и да се провъзгласи за император. Надявайки се на изненадата, Теодор Комнин навлиза по р. Марица в българските територии, “търсейки да завърже сражение с българите”. Уведомен своевременно за неговите намерения, цар Иван Асен II (1218-1241 г.) го пресреща недалеч от границите на своята държава.
В резултат на сражението Епирското деспотство на практика престава да съществува, а България за много кратко време получава нови териториални придобивки – Беломорската област на Галиполския полуостров, Македония и Албания и се превръща в най-могъщата държава на Балканския полуостров.

В крепостите са поставени български гарнизони, а в градовете част от ромейската администрация запазва позициите си, но са изпратени български чиновници и свещеници.

Управлението на Иван Асен II е пряко свързано със средновековната история на Асеновград. Година след победата при Клокотница царят започва укрепване на крепостите, които са пазели пределите на страната. Асеновата крепост е била едно от тези възлови места, които са възстановени и укрепени по времето на неговото царуване. Тя е най-голямото културно историческо наследство на Асеновград.
Надписът на цар Иван Асен ІІ, изсечен в скала под крепостта, съобщава, че след битката при Клокотница по негово нареждане започва изграждане на крепостта при Станимака – Асеновата крепост и в нея е изпратен български гарнизон начело с Алекси Севаст.
Първите сведения за тази крепост са от 1081 г. През 1230-1231 г. тя е реконструирана от цар Иван Асен II. Построена е на много стръмен и лесен за отбрана терен. От юг е издигната вътрешна крепостна стена. Има запазена мазилка от ХІІ век. След героична защита е превзета и разрушена от османската армия през 1386 г.
Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *