Отец Боян Саръев: Предлагат ме за президент, защото хората оценяват работата ми като свещеник

Над 5 000 души са подкрепили създадената съвсем наскоро във Фейсбук страница „Отец Боян Саръев президент“. Администраторите на групата мотивират предложението си с думите, че България се нуждае на президнтския пост от човек със съвест, воля, чест и характер. Според тях при избирането на свещенника, известен още като Родопският покръстител ще съсредоточи властовите възможности в ръцете на човек, „за когото думата Отечество не е празна приказка и който ще ги приложи за спасението и възраждането на българската нация.“

Отец Боян Саръев навърши 60 години на 5 май, той е роден в заличеното от географската карта кърджалийско село Жълти чал в семейство на мюсюлмани. Зъвършил е милиционерско училище и школата на МВР, за кратко време е работил като пътен милиционер. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. От тогава и до днес служи в кърджалийския храм “Успение Богородично”. Женен е , дъщеря му е завършила генно инженерство, а синът му е възпитаник на духовната академия. През 2003 година племенникът му Николай почина от раните си, получени при взривяването на българската база „Индия“ в иракския град Кербала.Преди време отецът беше включен от  Американския биографичен институт в списъка с 500-те най влиятелни личности по света.Автор е на книгата „Гласът на викащия в пустинята”.

Отец Саръев, следите ли какво се случва в създадената от ваши фенове страница във Фейсбук?

– От журналистите, разбирам за идеята, която се лансира в интернет-пространството, но честно казано не съм надниквал вътре.

Как ще коментирате предложението да бъде издигната кандидатурата Ви за президент?

– О не, не ме карайте да влизам в този разговор.Това че според хората съм добър свещеник далеч не означава, че ще бъда и добър президент! Нямам желание и намерение да се впускам под какъвто и да е предлог в политическите надпревари. Мога само да благодаря на постаралите се да пуснат името ми в „оборот“, приемам го като своеобразна оценка за свършеното от мен през годините, но нямам намерение да свалям расото в името на суетата.

-Винаги сте имали борбен дух, преминахте през какви ли не перипетии през годините, за да приобщите към православието много миряни. Продължавате ли да срешате трудности, имало ли е някакви заплахи, за да спрете или поне да намалите темпото?

– Това не е спортно състезание, в лоното на светата Българска православна църква се завръщат само хора, които вътрешно са узрели за този акт. Прави сте, че през годините е имало какво ли не, всякакви приказки по мой адрес, заплахи, макар и не директни, но аз затова съм пастир. Който се страхува от мечките, не би трябвало да влиза в гората, е казал народът ни. Макар и не с онези темпове, които ми се иска да бъдат, процесът продължава. Почти всеки ден получавам послания от българи по цял свят. Мнозина и сами идват в църквата, да запалят свещичка, да се помолят.

– Имате ли някакви притеснения?

– Притеснения в битов план не бих казал, но ме ядосва това, че бездушни чиновници на различни нива не правят нищо процесите да се отпришят. Нито стотинка не е дала държавата за изграждане на нови православни храмове в Родопите. Лично съм писал на няколко пъти писма до премиера Бойко Борисов, но ми отговарят чиновници. Оправдават нищоправенето с липсата на пари в държавата. Бедна била България, като че ли някога, през робството е била по-богата.

Източник: Кмета

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *