Откриха заровено съкровище край Монтана

Сребърно съкровище от втората половина на 17 век беше открито край Монтана.

Намерени са няколко накити, скрити в кожена кесия под земята. Сред откритите ценности има една диадема, два прочелника, чифт наушници, елементи от връзките между краищата на прочелниците и наушниците, чифт обeци и два пръстена.

Съкровището вече е изпратено в Националния исторически музей (НИМ), където ще се съхранява.

Предполага се, че това е „семейно богатство”, което е било укрито в размирните години по време на османското владичество. Като вероятна година се посочва 1688, когато стотици жители на цветущите до това време селища Чипровци, Копиловци, Клисура и Железна вдигат въстание.

Предметите, от които се състои съкровището, са били изработени най-вероятно в някое от многобройните ателиета, разнесли славата в Източна и в Централна Европа на чипровските майстори златари. За тяхната направа са използвани сложните техники на филиграна и гранулацията.

На места по някои от предметите се виждат следи от листова позлата и оцветена в зелено стъкловидна маса (емайл).

От НИМ уточняват, че развитието на златарския занаят в Чипровско се основавало на разработката на местните сребърно-рудни находища експлоатирани активно през 16 и 17 век.

Нещо повече – тези находища били причината за възникването на местните селища, които през втората половина на 15 век станали притегателни центрове за пъстрото и разнообразно по етнически състав население.

Заедно живеели българи, албанци, саксонски рудари и други. Това население се радвало на относителна свобода – имало собствено общинско управление, а османските власти били представени едва от неколцина мюсюлмани, установени в градеца Чипровци.

Източник: Новинар

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *