Отново ще може да се вари ракия целогодишно

Парламентът прие на първо четене отново да може да се вари ракия целогодишно, а малките казани да са с вместимост до 1000 литра

Депутатите реших да върнат старите правила за варенето на домашна ракия. На първо четене в парламента бяха приети промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които ракия отново може да се вари целогодишно. В момента то е разрешено само през половината година.

Вместимостта на “малките” казани за варене на ракия отново става до 1000 литра включително, вместо досегашните до 500 литра, като физическите лица ще могат да произвеждат ракия за тяхно лично потребление до 30 литра годишно.

“За да не натоварваме малките обекти с уреди, ние предложихме именно да останат ограниченията от 500 литра, което до известна степен би могло да гарантира, че наистина няма да се отиде на някакво голямо производство. Докато при един казан от 1000 литра това е много сериозно количество и акцизът за това количество също би трябвало да влезе в бюджета”, коментира Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Връща се и друго старо правило за веренето на ракия. В последната промяна на закона се забраняваше да се вари ракия през зимните и пролетните месеци.

Решено е контролът да се осъществява не от Агенция “Митници”, а от кметовете и общините по места. Финалното решение по темата ще бъде взето в новата пленарна сесия на депутатите през есента.

“Причините да предложим това е, че имаме 1576 малки обекта за дестилиране, които са регистрирани до момента, които се намират основно в малки населени места, села по цялата страна. Агенция “Митници” не може да осъществява реален физически контрол на толкова много места, още повече, че вие знаете, че при оценка на риска това не е нейният приоритет. Смятам, че кметовете на общините са най-близо до тези обекти и заинтересовани от това да получат акциза в приход на собствената си община, биха упражнявали по-сериозен контрол върху тези обекти”, каза Стоянова.

“Остана един много важен въпрос, който аз също не съм предложила в нашия законопроект и няма решение. Това е въпросът за контрола върху това какво и колко изваряват съответните малки обекти за дестилиране, защото ви е ясно, че един контролен орган, макар и общински служител, не би могъл 24 часа да пребивава в една малка казанджийница и да следи кой колко литра алкохол е изварен, на кои хора е сварен до 30 литра, на кои повече и да изисква съответния акциз за това. Има един единствен начин това да се случи, както във всички други видове контроли – това е контрол чрез измервателни уреди. Но такива уреди към момента няма и този въпрос трябва да го решаваме между първо и второ четене, защото категорично ако искаме наистина хората да си варят ракията, да си плащат акциза и той да влиза в бюджета, трябва да има яснота кой колко работи и кой колко е сварил”, допълни Стоянова.

Освен това Менда Стоянова постави въпроса всички производители, вносители и продаващите казани за ракия да бъдат регистрирани. Идеята е казаните да се вписват в публичен регистър в Министерство на икономиката. Освен това те трябва да водят такава отчетност и да предоставят данните на министерството, на кого са продадени въпросните казани за изваряване на ракия, за да има яснота кой купува, за да произвежда.

Промяната дойде след недоволството от предишните поправки в закона, приети в края на миналата година, както и след множество протести от страна на производители на ракия.

Методи Андреев от ГЕРБ обясни от своя страна, че е гласувал “против” законопроекта на Менда Стоянова, защото не видял съответствие между заявена цел, а именно – да се увеличат приходите в общините. Според него законопроектът е направен така, че не само ще намали дейността на средните и малките производители на ракия, но ще ги и ликвидира.

Андреев се ангажира като народен представител, който също има лозя, да внесе между първо и второ четене законодателни промени, които изцяло и точно да отразяват съвременните европейски норми.

Източник: “Дарик”, БНТ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *