ПЕЧКА БЕЗ ДИМ изобретиха младежи

Компютърни специалисти изобретиха печка без дим. Младежите Живко Стефанов и Стойно Калвачев са създали тъй наречената ракетна печка. Тя се различава от стандартните по това, че има специална горивна камера, в която развива 800 градуса по Целзий. По този начин дърветата се изгарят много по-ефективно, а количествата на вредни емисии намаляват драстично. Освен за отопление печката може да се използва за готвене. Плочата отгоре й позволява да сложите да къкри и ароматен чай.

“Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огъня. В нормалните печки гори един див огън, затворен в метален съд, температурата му е 400-500 градуса. При тази температура изгарят едва 30-50% от калориите в дървото”, разказва пред “България Днес” Живко. Останалите 50% от дървата остават във вид на пепел, а през комина излизат директно като сив дим, наситен с фини прахови частици. Ракетната печка, както се нарича зеленото изобретение, развива в пъти по-висока температура от обикновеното кюмбе. Печката има вътрешен комин, в който се извършва вторично изгаряне, при което се премахват фините частици. Така крайният продукт е 99% водна пара, която излиза през комина.

Оказва се, че иновацията е полезна не само за белите дробове, но и за джоба. Технологията позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва.

“Минимум два пъти по-малко дърва се използват, могат да се ползват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини”, допълва Стефанов.

Ракетните печки бившите IT-та правят в гаража си в Хисаря. А износът в чужбина вече е стигнал до 16 държави. Много от тях също като България вече са осъдени заради мръсния въздух.

Създателите на печките продават продуктите си на цени между 700 и 1200 лева. По думите им обаче те са готови да научат всеки как да си направи своя собствена високоефективна печка, без да търсят печалба от това.

Доли ТАЧЕВА

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *