По морето: Цацата сее коки и хепатит, царевицата- чревни инфекции

По капанчетата на плажа е пълно с развалена храна, а супите се “препират”

Голяма част от храната по морето е опасна, алармират експерти. Продукти масово са с изтекъл срок на годност, но се преработват по някакъв начин, подправят се и се продават. Съхранението на храна по курортите пък куца тотално.

Любимата цаца се оказва един от най-опасните продукти по морето. Тя сее няколко вида зарази. Според лекарите дребната риба, която се продава по капанчета на плажа масово е заразена със стафилококи. Заразата са разпространява бързо, защото не се спазват изискванията за съхранение и готвене. Опасността от цацата не спира до тук. Ако тя е с фалшива здравна книжка или без проведено микробиологично изследване, може човек да се зарази с хепатит и дори с дизентерия.

Ако млякото, месото и яйцата не са били в хладилник, нито пък са минали качествена термична обработка, могат да причинят токсикоинфекция салмонела. Тя е е свързана с повръщане, разстройство и повишаване на температурата.

Другата опасност идва от царевицата на плажа. Тя също не се съхранява по подходящ начин и често е преносител на стафилококи. Според лекари варената царевица, която се продава по плажовете, става изключително опасна на 3-ия час след сваряването й. Водата, в която е царевицата, не е стерилна и в нея се появяват патогенни микроорганизми. Всичко това е доста рисково и може да се стигне до чревни инфекции. Най-често варената царевица се яде от деца, а те лесно биха могли да се заразят.

Опасност дебне и от мидите. Тези, които не са извадени от специални ферми, може да докарат човек дори до опасност за живота в болница, алармират лекарите. В повечето заведения, където не се спазва добра хигиена мидите са направо като отрова.

Супите по капанчетата и заведенията по морето често се „препират”. Ако една супа предстои и се вкисне, месото от нея се вади, „изпира” се на течаща вода и се прави нова супа от него. Звучи доста гнусно, но това е реалността по родното Черноморие./nbox.bg

Facebook коментар