Пробив на границата ни! Първите бежанци от лагера в Идомени бяха заловени у нас

Пробивът на мигранти от Гърция у нас вече е налице! Група от 19 иракски кюрди, сред които шестима мъже, четири жени и девет деца, са задържани при незаконно преминаване на българо-гръцката граница край село Теплен в понеделник, около 3 часа сутринта.

Вчера десет от тях, които са пълнолетни, бяха изправени пред районния съд в Гоце Делчев. Законът предвижда минимална глоба от 100 лева или условна присъда от три месеца и обратно връщане в Гърция. Пред граничните власти бегълците са заявили, че идват от Солун, не искат да остават в България, а целта им е да достигнат до Англия и Германия.

С помощта на преводач от кюрдски, репортер на “Хроника” е разговарял с тях. По разказите им всички са кюрди, живеещи в Ирак и преследвани от “Ислямска държава”. Загубили са близки, убити и отвлечени.

Близо месец и половина са изкарали в лагера край Идомени. До Турция са стигнали със самолет, а след това – с кораб до Гърция. За да стигнат до България, платили на кола с която пътували два часа, а след това ходили осем часа пеша.

В Гърция твърдят, че няма да останат, готови са отново да пробват да минат границата, а някои от тях смятат да рискуват и да се върнат в родината си.

Местните от района на село Теплен разказват, че от седмица насам мяркат непознати хора из региона. Според тях основният проблем е, че граничните патрули обикалят край браздата само денем, а нощем границата остава напълно неохранявана. Така има всички предпоставки селото да се превърне в новата “гореща точка” на българо-гръцката граница, коментират експерти по сигурността.

С. Теплен се намира в община Хаджидимово, близо до Гоце Делчев и малко на запад от граничния пункт “Илинден-Ексохи”. Разстоянието от лагера край Идомени е 2-3 часа път с кола. Районът е планински и силно пресечен. Това, че мигрантите са пътували първо с автомобил, а после – пеша, показва, че маршрутът вече е разработен.

В лагера край Идомени има над 11 000 бежанци, които живеят при мизерни условия. В последните дни големи групи мигранти на няколко пъти опитваха със сила да пробият охраната на македонската граница, но бяха отблъснати със сълзотворен газ. При сблъсъците пострадаха десетки полицаи.

Източник: epicenter

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *