Проста логика българофилска

Не обичам Унгария. Не обичам Полша. Нито Швеция, Португалия, Русия, САЩ, Перу, Централноафриканската република, Малдивите, Непал, Каймановите острови, Нова Зеландия или Питкайрн (както и да се пише на кирилица). Не ги обичам и това си е.

Харесвам част от изброените държави и местенца, искам да ги обиколя надлъж и нашир, но не ги обичам. Обичам само България. Логично обяснение? Никакво. В „харесвам“ може да се търси логика. Харесвам Кармен Електра, Моника Белучи, Невена Коканова, няколко бивши гаджета и десетина моми, които нито аз, нито вие познавате. За всяка от тях мога да обясня защо. Но за жената, която обичам, не мога. Толкова неща ми идват накуп в главата, че няма как да ги систематизирам.

Май именно заради това е измислено словосъчетанието „обичам те“. Заради всичко, въпреки всичко, не просто те харесвам, а бих направил много за теб, без дори и да се замисля за отплата… Без да парадирам, да претендирам, да диагностицирам, да търся, да анализирам. Толкова.

Причината да обичам България не се корени в това, че е била на три морета. Няма нищо общо и членството ни в Европейския съюз или милионите буркани домати, заминали по линията „Булгарплод“ – СССР. Нито пък с най-високия връх на Балканите или рязането на лентички по магистралите.

Любовта е лично чувство, съкровено едно такова, и именно заради това за него се пише трудно. Допир, усещане, вкус… И хиляди други неща. Много прости, но неизразими с думи.

И тъй като любовта е лично чувство, не мога да обясня и антипода й. Защо мразя „фили“-те на други държави сред моите сънародници. Ако по произход си циганин, кюрд, пакистанец или марсианец, но милееш за България, си добре дошъл да споделим общата си любов. Не ми пука в кой бог вярваш, с какви дрехи си облечен или кой е любимият ти отбор. Добре дошъл си. Просто така.

Ако обаче родът ти е чисто български, до девето коляно, но поставяш друга държава над Родината и не си занесеш багажа и организма си там, в нея, а продължаваш да живееш тук, ти си мой враг. Изконен, изначален враг. Независимо дали дърпаш на изток или запад, север или юг. Независимо за какъв патриот се представяш, независимо колко си богат, „популярен“ или влиятелен.

Аман от „фили“ и „фоби“, крещящи колко ще сме велики, ако сме патерица на тая или оная империя! Няма да бъдем! Ще сме велики, истински и пълноценни единствено, ако обичаме себе си и Родината си, без да мислим, че сме най-най или да следваме сляпо силните на деня. Ако приемаме себе си и Родината си такива, каквито сме. Ние и Тя.

Наивен текст. Дотолкова наивен, че наистина си вярвам, че съм го написал с любов… Към Родината.

Източник: stantorlak.wordpress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *