Радев: Когато става въпрос за човещина, политиците трябва да излязат от партийната си кожа (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев обяви, че ще приеме всяко решение на управляващите за преразглеждане на наложения от тях мораториум за финансиране на онколекарства, което ще доведе до реално решаване на проблема. В предаването „Годината” на „Дарик радио“ държавният глава каза, че засега ще изчака със сезирането на Конституционния съд, за да види какви намерения има властта за излизане от ситуацията. В бюджета на здравната каса депутатите от ГЕРБОбединени патриоти и „Воля” гласуваха забрана за отпускане на пари за нови лекарства срещу рак и няколко редки заболявания. Румен Радев наложи вето, което беше преодоляно от 126 представители на управляващото мнозинство в Народното събрание. Президентът посъветва Кирил Ананиев да пренастрои мисленето си, ако не иска да попадне бързо на „пързалката за министри на здравеопазването”. Радев заяви, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. „Има моменти, когато става въпрос за човещинаКогато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожаЯвно не сме дорасли до такъв момент“, посочи той.

Румен Радев

darikradio.bg

Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството“, допълни още президентът.„Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4.7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция“, каза Радев.

„Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, допълни той.

Президентът няма да избързва със сезиране на Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка правителството вече даде.

Аз ще приема всяко едно решение, стига реално и на практика да се реши този проблем. От тези 126 народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени, честни и разумни хора. Говорил съм с тях. Но има моменти, в които не може само да се гласува под строй, не може да се гласува партийно. Има моменти, когато става въпрос за човещинаКогато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожаЯвно не сме дорасли до такъв момент. Уважавам българския парламент, но той трябва да направи повече, за да уважава повече себе си и да не поддава на външно влияние“, допълни Румен Радев.

Румен Радев

darikradio.bg

Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на ЕС и ролята на страната “като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани”.Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с “ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа”. Това каза самият той по Дарик.

Радев обяви, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията,въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти.

Българските политици трябва да узреят за някои неща. Видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“, коментира президентът Радев.

Румен Радев

По думите му решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“. „Няма как да се стигне до консенсус. Трябва наистина сериозна работа“, допълни той.

Радев каза, че никога не е имал за самоцел да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган, който обединява три други служби. Той подчерта, че това назначение трябва да се осъществи с баланс на всички власти. Според него основният проблем е духът на закона.

„В този вид, с тези правомощия и функции на органа не може да води всеобхватна и ефективна борба с корупцията“ и допълни, че този орган трябва да има правомощия да разследва, да разкрива, да пресича корупция в реално време, да показва схеми и модели на корупция.

Административни мерки като отнемането на имущество вече съществуват, подчерта Радев и попита какъв е смисълът тогава от създаването на нов мегаорган, който да се занимава със същото.

Президентът Румен Радев посочи още, че е поканил президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 3 март, по повод 140-та годишнина от освобождението на страната ни. Путин е приел, но е посочил, че най-вероятно няма да присъства на честванията заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март. Българският президент каза, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата“.

Източник: Дарик

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *