Роберт Леви: Трябва да изметем некадърниците и неграмотниците от властта

Няма как да не сте чували за Роберт Леви. Някои го  определят за най-легендарната фигура на поне две поколения,  за други той е поет, скитник, скандалджия и революционер.

А всъщност той е антрополог.  Обиколил е на стоп цяла България. Познава хиляди хора и места.

Има две деца и две стихосбирки – “Един от върха на иглата” и “Вавилон”.

Работил е и като журналист, сценарист и режисьор на филми. Има наистина богата житейска и творческа биография.

Днес ние ви представяме едно интервю с него, като основна тема е опожарената ни култура в Пловдив. 

Как Роберт Леви вижда ситуацията и какво според него трябва да се промени, за да започнем да ценим културата си, четете в интервюто.

******

Как ще коментирате случая с опожарените складове в Пловдив?

Опожаряването на „Тютюневия град“ е символ. На завладяната от #КОЙ държава, на „общогражданското мълчание“, ако цитираме големия поет Димитър Подвързачов, на всичко онова, кото ни кара да се чувстваме чужденци в Родината си и на мястото си другаде.

Тези дни четох, че не е трябвало да се възмущаваме, защото хората от години са минавали покрай изоставените складове и са мълчали. Може би е така (макар силно да съм свързан с Пловдив, не съм ходил там от много време), но е факт, че при обсъждането на Закона за културното наследство експертите даваха примери с много такива сгради. Как реагира министър Рашидов на това? – със заплаха към журналист и уволнение на критици. Твърдя, че тези му действия спомогнаха за трагедията. И той трябваше не да се разхожда с ръце в джобовете край пожарището, а да си посипе главата с пепел от изгорелите паметници на културата.

И последно – съществува проект «Тютюневият град – културен център», който част от апликацията на Пловдив за Европейска столица на културата. Къде е спала общината, а не се заела веднага с реализацията?

Според вас може ли немарливост да е причината за пожара?

Да – на община, на министерство с бутафорен министър, който трябваше да бъде изгонен след Париж, на законодатели, приели абсурден закон за културното наследство.

Нека погледнем малко дейността на министъра:

Беше предупреден, че театралната му реформа ще доведе до увеличаване на халтурата. Не послуша театрали и експерти и резултатът е налице.

В годината, в която България трябваше да има сериозна съпътстваща изложбата на тракийското злато културна програма, Рашидов заведе там Мадам В. По същото време единствената българка, носител на наградата „Аполинер“ Аксиния Михайлова бше издала нова поетична книга. Но тя дори не беше кандидат за пътуване.

С какво ще запомним Рашидов? Преди да стане министър вече го познавахме като главен мултак. После медиите удобно забравиха побой над полицай, псувни по телевизора и доста съмнителна цесия на голям влог в КТБ. И накрая – бутафорията, съсипана Сердика и други исторически паметници. Въпрос – защо го държи Борисов? Мога да предположа, че е първо поради липса на кадри, и второ, поради близост на възгледи и поведение – «Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме».

Вижте още: Денят в снимки: Призрачният тютюнев град

За сега има един задържан – клошар, вашия коментар?

Същият, който източи КТБ ли? Или този, който съсипва сгради в София – например Японския хотел? Било му е студено на 30 градуса в три следобед и лиснал туба нафта, за да се стопли и запали намерен на земята фас? #КОЙ ни прави на идиоти?

Какво трябва да се промени, за да започнем да ценим културата си?

На първо място да изметем некадърниците и неграмотниците от властта. Трябва да разкараме цялото правителство, но не бих възразил и ако отначало изритаме министрите на образованието и културата.

Както знаеш, аз съм антрополог. За антрополога култура е всичко у човека, което не е биология. И именно културата опрделя дали човек е сърбин, българин, французин и т. н. Всички народи кодират културата си в изкуство – литература, музика, сценични изкуства, архитектура… Когато унищожаваме тези неща, ние се обезличаваме. Или се превръщаме в простака бай Ганьо. Той също е човек в преход като нас – старият му културен код е разклатен, все още не е подредил нов. И тогава го виждаме как се првръща в същия политикан-управленец и алчно чудовище, каквито са днешните ни политици и олигарси.

А защо спомнах образованието – защото чрез него се укрепват културните кодове. Нищо такова не виждаме.

А, защо не я ценим?

Въпросът не е точен. Това, че мнозинството смята, че културата не се яде и пие, не означава, че няма хора, които я ценят. А мнозинството не я цени, защото овладелите държавата ни се страхуват от нея. Културата може да породи идеи за социална справедливост и за това, че съществуват възможности за промяна. Дали мафията го иска? Отговорът е не.

Вижте още: Владо Руменов: Това е поредният удар срещу българската култура

Как ще коментирате липсата на масови протести?

Честно казано, мисля че още живеем с културния код на комунизма – той затова не си тръгва. Страх и преклонени пред властта и чакане тя нещо да ни даде. Не смеем да поемем рискове, за да управляваме живота си като свбодни хора. Боя се, че трябва да се сменят няколко поколения, за да се промени това.

Интервюто взе: Веселин Диманов

Източник: /glasutnamladitehora.wordpress.com/

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *