Симеон Сакскобургготски: Мигрантите са свежа кръв за Европа

“Аз съм, стопроцентов убеден европеец и не виждам друг изход за нашия континент освен една обединена Европа. Тя ще се справи с кризата (с мигрантите – бел.ред.)”, заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за “24 часа” днес, 15 години след знаковото му обръщение към българите, в което заяви влизането си в политиката. В интервюто той говори за демографксия проблем в България, за обезлюдяването на малките населени места и посочва, че това е характерно и за други части на Европа, а решение могат да бъдат мигрантите.

“Гледах наскоро европейски статистики – колко страни вече нямат демографски растеж. Затова е полезно да има от време на време свежа кръв, която идва от другаде, както е с мигрантите”, казва Сакскобургготски. Той нарича мигрантската вълна временно и драматично явление, посочва, че то няма да се случва всяка година и пита защо трябва да се плаши обществото със сензации. На въпрос как различните хора трябва да се научат да живеят заедно отговаря “като всички други с нас”.

Сакскобургготски отбелязва, че въпросът за предотвратяване на терористични актове е въпрос на първо място на институциите и е ключово сработването на разузнавателните служби на международно ниво. “Идеалното – подчертавам, идеалното, а не възможното, би било страните, откъдето произхожда този терор или където се случват неща, които предизвикват мигрантските вълни – там да се помогне, за да се подобри положението”, отбелязва той.

Източник http://dnevnik.bg/

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар