Скандално: Лекарства срещу екзотични екскурзии

За нова далавера в сферата на здравеопазването, сигнализира пациентска организация. Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, което им гарантирало безплатно пътуване на екзотични екскурзии, пише “Монитор”.

За всяка дестинация било необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това сигнализира Пенка Георгиева, председател на пациентската организация “Заедно с теб”.

Като доказателство, тя предостави пред изданието конкретни оферти, които получил общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната.

Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

Пред фирмата отчитането е с копието от рецептата за изписаното лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.

Какви са целите пред джипито?

За екскурзия до Мексико и Сингапур например трябва да се продаде 5000 опаковки от определено лекарство.

Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки.

Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия. За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва да се озори да осигури продажбите на 7500 опаковки.

Пациентската организация ще изпрати писмо с искането си за проверки до Министерството на здравеопазването и до ръководството на касата.

“Ще разпоредя веднага проверки, щом пациентската организация ни сезира по случая. Започваме веднага”, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той определи като скандално изписване на лекарства от определен вид и фирма срещу пътуване в чужбина.

“Не е учудващо, ако има конкурентни позиции, някои да прилагат и такива практики”, коментира главният секретар на Изпълнителната агенция “Медицински одит” Димитър Евлогиев, който е и член на надзорния съвет на НЗОК.

“Толкова е скандално, че не знам какво да кажа. Във всички случаи получим ли сигнал и той е мотивиран, следва да има проверки и те ще се правят по същество – индикации за смяна на лекарствата и какво налага промяната”, допълни той.

Източник: Днес.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *