НА ЧЕТИРИТЕ СИ НЕВРЪСТНИ ВНУЧЕТА ЕЛИЦА, ДАНИЕЛ, БИЛЯНА И ИРЕНА Е ПОСВЕТИЛА ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ ЕЛКА МОШЕВА, след като преди няколко месеца се наложило тя да им стане родител настойник. 48-годишната жена е подредила битието си така, че да се грижи за децата на сина си Георги. Наложило се да напусне работата си във Велико Търново, да забрави за всичките си лични планове и да се установи в Дебелец, където родителите на децата наели къща преди време.

„Едно време все повтарях, че искам да бъда детска учителка. Сега спокойно мога да лепна една табела на къщата „Детска градина Мошеви” и готово. Аз самата съм отгледала четири деца. Имам един син и три дъщери, двете ми са близначки. Всички пораснаха, близначките вече са на по 21 г. и са студентки в Медицинския университет в Плевен. Когато преди една година ги изпратих в университета, си отдъхнах. Казах си, ей сега вече е време да живея, да се срещам с приятелки, да излизам на кафе, да се забавлявам. Само приказвах на колежките си как един ден ще се пенсионирам, за да гледам внуците. И ето ме с внуците… Странно нещо е съдбата”, започва дългия си монолог Елка. Много малко време имала тя да ходи на кафе с колежките си, защото снаха й Марияна се разболяла, а Георги се изплашил и се предал. Заминал за чужбина уж да спечели пари, но не преценил добре икономическата обстановка и ще се наложи да се върне у дома безславно.

Всъщност двамата почти нямали шанс да живеят щастливо, защото Марияна имала проблеми с алкохола още когато Георги я срещнал. Раждането на Елица, която днес вече е на 5 години, се оказало единственият лъч светлина за цялата фамилия на Елка. Една година по-късно се появил и малкият Даниел, а две години след него и Биляна.

Георги и Марияна започнали съвместния си живот във фамилната къща на Елка в Ново село, но там нямало работа и те се преместили в Беляковец. Започнали да работят, но в къщата им нямало течаща вода и те трудно се грижели за децата. „Стигна се дотам, че социалните взеха децата и ги настаниха в дома в Дебелец. Почти година живяха там. Георги и Марияна се стреснаха и за малко си стъпиха на краката. Стегнаха се, оправиха къщата, доказаха, че могат да бъдат родители, и социалните им върнаха децата. Но нещата много бързо пак се върнаха в старите релси”, разказва Елка. Междувременно се появила Ирена, която е само на годинка, многодетната фамилия се преместила в Дебелец в къща под наем, а Марияна била диагностицирана с тумор в мозъка. Елка се видяла принудена да напусне работата си в Търново и да започне да се грижи за децата и за снаха си. „Изведнъж се сдобих с пет деца. Оперираха снаха ми и тя не можеше да се грижи за себе си. Къпех я в коритото след децата и я обличах като дете. Бог си я прибра през януари тази година, а аз вече така бях задлъжняла, че ако не бяха дъщерите ми и тримата ми зетьове… Мариета, Мария, Дебора, Деан, Ивайло и Красимир – те ми помогнаха много. Близначките Мария и Дебора платиха погребението, започнаха да се грижат за мен, чувствала съм се като просякиня. Да си отгледам аз децата и да стигна дотам, те да ми плащат живота. Няма да ти казвам колко безсънни нощи изкарах да плача и да се ядосвам, защото аз съм горда жена”, не крие мъката си Елка.

ОКОЛО ПОГРЕБЕНИЕТО ЗАРАДИ НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ ПО КЪЩАТА И ДЕЦАТА ЕЛКА ЗАДЛЪЖНЯЛА С 400 ЛВ., КОИТО ОТ ЯНУАРИ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЛАТИ. Хазяите й се оказали добри хора и винаги когато тя има нужда, са до нея и до децата. В близката бакалия дълго време й давали на вересия и тя продължава да се издължава и там. Съседи от Дебелец започнали да носят дрехи на малчуганите и сготвена храна, за да облекчат малко Елка. Така с общи усилия бабата майка взела да си стъпва на краката и дори успяла да стегне малко къщата, която е цялата в мухъл. В началото четирите деца спели в една стая, сега баба им ги е разделила на две. Биляна и Ирена спят заедно в едната стая, Елица и Даниел – в другата. Въпреки че влагата по стените личи, стаите на всички са красиви, чисти, подредени и приветливи. Самата Елка спи в коридора, където си е спретнала стая. Така е еднакво близо до всички деца.

Докато се борила да си стъпи на краката, Елка станала родител – настойник на внучетата си. Социалните грижи и службата „Закрила на детето” в старата столица направили всичко по силите си 48-годишната жена бързо да се справи с документите и с делата. Сега всеки път, щом имат възможност, от социалните носят дарения за децата.

По около 195 лв. получава Елка от държавата за всяко дете. С тези пари тя плаща наема на къщата, детската градина, всички сметки и храната на малките си внучета. И лекарства, каквито, за съжаление, постоянно й се налага да купува, защото все някое е болно заради голямата влага в къщата. Всеки ден пере по няколко перални, защото всеки ден сменя чаршафите на децата, преоблича ги, щом ги види изцапани. „Искам те да се щастливи, да са здрави и нищо да не им липсва. Елица още има някакви кошмари от времето, когато бяха в дома, защото тя беше достатъчно голяма да попие с кожата си каквото там се е случвало. Постепенно се успокояват и вече не плачат толкова много. Питат понякога за майка си и се успокояват, когато им кажа, че е звезда на небето и оттам ги гледа”, споделя Елка.

Тя е въвела железен режим в къщата, за да може да успява с всичко. Играе с децата, занимава с тях дори когато има къщна работа, но стане ли 8 часа, и четиримата са по леглата си. Казва, че бъбривата Елица й е одрала кожата и е започнала да прави същите бели, каквито тя е правила, когато е била малка. Даниел и Биляна са копие на баща си и вече копират неговите магарии. Само Ирена, понеже още е много малка, кротува и се занимава сама със себе си в креватчето.

„ЗА КАКВО МЕЧТАЯ ЛИ? ДА МИ ДАДАТ ОБЩИНСКО ЖИЛИЩЕ В ТЪРНОВО. Децата растат бързо и ще дойде време да тръгнат на училище. Искам да са образовани и това може да стане най-добре в големия град”, категорична е Елка. След това признава, че много би искала да се върне в къщата си в Ново село, където и стаите са повече, и е по-добре уреден животът. Обаче чака сина си да се върне, защото той отсякъл, че децата ще са там, където е погребана майка им. А и къщата в Ново село има нужда от ремонт, който върви бавно заради липсата на средства. „Виж, няма да се съобразявам със сина си много-много, още повече че не е тук да помага. Обаче стоя в Дебелец и под наем, защото в Ново село няма детска градина. Тук има и е близо до къщата, мога аз да си водя децата и съм тук да реагирам, ако ми се обадят, че някое от тях се е разкашляло”, казва още Елка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
Total Page Visits: 1776 - Today Page Visits: 1