След срещата с Борисов: Българите в чужбина ще гласуват само в консулствата и посолствата ни

Българите в чужбина ще гласуват само в посолствата и консулствата на страната ни.

Това изненадващо решение взеха депутатите при окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Той беше приет със 139 гласа “за”, 35 “против” и 8 “въздържал се”.

Идеята да има изборни секции само в сгради на дипломатическите представителства на България е на Патриотичния фронт (ПФ). Текстовете бяха решително отхвърлени по време на заседанията на правната комисия, сега обаче, в зала, депутатите ги приеха.

Това решение на парламента дойде малко след спешната среща между премиера Бойко Борисов и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. Очаква се всеки момент Цветанов, който присъстваше на разговора, и Симеонов да дадат брифинг, за да обяснят какво са се разбрали премиерът и Патриотите. Пресконференцията беше насрочена за по-ранен час, но беше отложена за след гласуването на параграфа за секциите в чужбина.

От ДСП поискаха да се запише, че това не важи за страните, които са кандидатки за членки в ЕС, каквато е Турция.

“Изразяваме нашата категорична позиция, ако за първи път в историята на демократична България се прави опит да се ограничат правата на стотици хиляди, над милион български граждани да гласуват. Абсурдността е толкова по-голяма, колкото не може да си представите. От една страна, приехте, че гласуването е задължение и граждански дълг, но не само, че не премахнахте сегашните ограничения, а въвеждате още – само в дипломатическите и консулски представителства”, каза в залата съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Той се обърна към ГЕРБ с думите: “Вървите по свирката на Патриотите. Размахвате някакви ирационални гласове кой знае какво ще дойде от Турция”.

Казак каза още, че българските граждани ще накажат “онези български политици, които се подиграват и ги мамят”. Той се закани, че ако този текст бъде приет, ДПС няма да подкрепи нито едно предложение, дошло от управляващите.

Източник: offnews.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар