Страхотен успех! 5 медала за българските ученици от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Страхотно представяне и 5 медала за петимата български ученици от най-силното състезание по астрофизика в света. Рано тази сутрин стана ясно, че българският отбор е завоювал 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Китай. Това е най-доброто представяне на нашите ученици до сега на това състезание.

Златото спечелиха Георги Александров (12 клас, СМГ) и Стефан Иванов (12 клас, ППМГ Бургас). Среброто завоюваха Владимира Иринчева (12 клас, ПЧМГ София) и Петър Димитров (12 клас, НПМГ). Бронзов медал заслужи Денислав Георгиев (12 клас, СМГ).Техни ръководители са Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай©MediaBricks.bg

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай
©MediaBricks.bg

Никола и Захари са изключително щастливи от силното представяне на българските ученици, които се състезаваха с над 250 състезатели от 50 държави на 12-ата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тази година тя се проведе от 3 до 11 ноември в Пекин, Китай.

За първи път Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

 

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *