Така се работи в държавата на мутрите

Сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г и това е препотвърдено в 1993 г.

С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г статутът на паметник на културата е свален. С това е отпаднала юридическата защита на сградата като единичен паметник на културата („културна ценност“ според Закона за културното наследство в сила от 10.04.2009 г.). Причините за сваляне на статута са неясни за момента. Според Общия устройствен план на Столична община, сградата попада в защитена територия на културно-историческото наследство на групови паметници на културата/културни ценности, без режим на резерват, с допълнителен режим на защита Ткин-1в, към който се прилагат специфичните изисквания на Закона за културното наследство.

 

Всичко това показва, че разрешението за строеж е дадено в нарушение на Закона за културното наследство.

“Къщата с кулата” в Лозенец бе разрушена на 23.02.2018г.

Коментари от фейсбук:

Martin Boyadjiev

“То май в тая държава останахме само олигофрените и мутрите – икономически и партийни! В Залцбург, град който е пълен с туристи, около къщата на Моцарт има 4-5 етажни сгради, една от които е от 1200 и някоя година – никаква фасада, но реставрирана и използваема. Наоколо са все такива къщи – около 100-200 години по-млади, но също реновирани и обитаеми. Мисля си, че е трябвало бомбандировките над София да са били по-продължителни, та да не сме имали късмета да видим малкото останали здрави сгради и сега да ги коментираме. Нищо не е в състояние да спре строителните мутри да разрушат и малкото останало автентично наследство. Общината се ослушва да вземе мерки, щото най-вероятно не могат да устоят на обещаните от мутростроителите благодарности – всичко както в София, така и в сраната е безвъзвратно изпуснато и загубено!”

Slavina Christie

“А най-древните ни селища от преди 8000 години с двуетажни къщи и прави улици, лежат под магистралите… Културата и историята ни не влизат в категория ценности.”

Малина Кузманова

“Те нас ни бутнаха, какво остава за една сграда… Слаб народ, слаба държава. Да живее поп фолка, джендърите и депутатските заплати!”

Alex Dzhermova

“Напускам тази държава. А за всички които ме познават, знаят, че това е много лоша новина, защото с години наред е надявах, борех и проповядвах да не напускаме, да останем и да се борим. И до болка я обичах и София и България. Е .. това е краят. Не мога повече да страдам психически от всяка новина, от всяка разходка …ще си страдам от разстояние, заобиколена от красива архиектура и хармония-поне малко утеха ще ми е. Повече не мога тук сред такива маймуни и неандерталци, които ще бутнат красота, защото ” не се вписва сред 5 етажните нови кооперации”. Такива хора не заслужават нищо повече от съд и отнемане на гражданство. Но нито има съд да ги осъди и да запази сградата, нито има кой да предотврати това бездушие. Напускам на есен..с огромна болка и сълзи в очите. Успех на последните мохикани.”

“Вчера минах покрай Къщата с ягодите….. отива си. Който иска да мине да я види. Личи си , че е правен ремонт преди години, личи си че сега нарочно е напълно запусната. Златев….. Богатите ни хора не стават за нищо…. 
И тоя къща е съборена, но преди това неподдържана. Какво можем да направим….?
Можем много. Просто може да направим група…Не купувай от тези апартаменти, които ще поникнат там… Ще имаме ли успех…. Адо бяхме в Норвегия- да. У нас- едва ли. Тук хора купуват всякакви идиотски имоти. Като спорт е. Както трябва да има подписка- да не се купува от незаконният небостъргач на Артекс до Японския/Маринела.”

ijj

Стилът на тази къща напомня сградата на Агрономическия факултет. Ако не греша нещо, това е къщата, чийто първи собственик е бил агрономът Димитър Атанасов. Той е известен с това, че е докарал в България картофите от холандския сорт “Бинте”. Негова е инициативата Витоша да стане национален парк. И той е намерил американско финансиране за изграждането на сградата на Агрономическия факултет (която в по-ново време се използваше от Софийския градски съд).

Жалко, че си отива една къща, която освен архитектурна има и историческа стойност.

Най-смешното е че в САЩ в квартали като Harlem, Vinegar Hill, части от Бронкс и всякакви подобни гета и в други градове има повече старинни сгради в пъти по-добро състояние от центъра на София. Даже какъв ти САЩ в гетата в Русия са по запазени сигурно…

Баси Черната Дупка! Вичко по-хубави и по-различно, всички което има чар, стойност и история трябва да се унищожи. Строим си измислена история с Ютонги, но не можем да запазим малкото чаровни сгради които са останали. 
“Елита” в България е съставен от изключително прости и злобни хора без грам клас, стил или вкус. Абсолютни говеда!

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *