Туристи луднаха по село от пътя на Свети Иван Рилски

Туристи от цяла България луднаха по уникалното китно селце Раждавица. Всеки уикенд там десетки хора от цялата страна и чужбина изпълват селото с глъч и се радват на забележителностите му. В Раждавица се намира и местността „Чардака“, която е разположена веднага след последните къщи на селото, в посока Гърбино. „„Чардака“ е в края на „Селската бахча“ – равна ливада, собственост на църквата, която е наета за къмпингуване от клуба по воден туризъм „Струма 2012“, които имат малка база за спускане с лодки по реката. В другият край на нивата на скалата на „Чардака“ е разположена църквата „Св. Атанас – Летний“, която е от 16-17в.“, разказват местните жители.

Лятото в селото се събират хора от близко и далеч, които могат да се разхладят в реката, да постоят на сянка под дървета или да се пекат на оформения „плаж“. „Уникално място. Идвам всяко лято с децата и си прекарваме чудесно“, споделя Георги от София. В селото има и къщи за гости, в които може да се пренощува.

През лятото „Чардака“ от местен плаж се превръща и в място за творци. Наскоро идвали еврейски туристи, които изработили изделия от глина, като през следващите дни се запознали с плетенето на кошници от върбови пръчки.

„Заслужава си човек да види това уникално място. Тук идват и хора, които се лекуват с лековитата вода от аязмото на Св. Иван Рилски. Тази вода помогна на хора да проходят, на слепи на прогледнат и наистина всичко това има връзка със Свети Иван Рилски, който е пребивавал по тези места“, разказва 68-годишната леля Роза от Раждавица.

Източник: Монитор

Facebook коментар