Уникален паметник се появи в центъра на Варна

Паметник на варненския архитект Дабко Дабков е най-новата забележителност в центъра на Варна. Бронзовата фигура е монтирана на пейка от месинг и чугун на бул. Княз Борис I”. Намира се на метри от хотел „Лондон”, чиято сграда е проектирана именно от бележития архитект.

Скулптурата е изработена от Веселин Костадинов. Излята е в леярната в Генерал Тошево, съобщи за Дарик Николай Савов, експерт „Естетизация на градската среда” към общинската дирекция „Култура и духовно развитие”. Той увери, че паметникът е здраво захванат за земята и трудно може да стане обект на посегателства. До дни предстои официалното му откриване.


Дабко Дабков (1875 – 1945) е създател на едни от най-красивите варненски къщи. Проектирал е над 300 сгради във Варна и региона. Сред творенията му са Аквариума, сградата на Икономическия университет, Софийската банка на ул. „Преслав” и фасадата на Драматичния театър. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

 
Източник: dariknews.bg

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *