Уол Стрийт-ът на Римската империя бил в Мездра

Сребърното съкровище, открито преди месец под изсъхнала джанка в Мездра, е императорско и е събирано около 2 века. Това разкри директорът на врачанския музей Георги Ганецовски. Той показа извадка от античното имане и уточни, че то се датира от средата на I до средата на III век. Най-старата емисия e от времето на император Нерон /50 г. сл. Хр./. В съкровището има още монети, сечени при управлението на няколко поредни императори – Виталий, Дионисий, Север Александър, Нерва и други.

„Впечатляваща е дългата селекция от различни емисии монети. Тяхната стойност бе несъмнено висока. Това показва, че вероятно са били притежание на заможна социална прослойка“, обясни Ганецовски.

Той потвърди информацията, че от цялото съкровище до музея е достигнала между 1/6 и 1/5 от монетите. Според него в заровеното гърне имало поне около 1000, а в момента налице са 174.

„Все още се установява конкретната стойност на артефактите. Едно обаче е сигурно – изгубените или откраднати монети са много ценни за културно-историческото знание на нацията ни. Затова апелирам, ако някой ги съхранява, нека ги предаде в музея, тъй като те се нуждаят от специално почистване и съхранение, иначе могат да бъдат компрометирани“, допълни шефът на музея.

Инспекторът от културното министерство Пламен Иванов пък припомни, че ако не са компрометирани монетите, се предвижда и награда за предалия ги гражданин.

Находки с подобни размери от този период са откривани и преди в района на Мездра и по-специално – около Калето. Това според Ганецовски ясно свидетелства, че крепостта е била един модерен урбанизиран център, където несъмнено е кипял активен икономически живот. Тезата потвърждава и фактът, че част от откририте монети видимо са използвани за търговски цели. Предизвикателството пред експертите е да установят по-точно принадлежността на откритите парични средства и видът на размените, за които са използвани.

Източник: Кмета

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *