Християни и мюсюлмани ремонтираха църквата в с. Абланица

В църквата „Успение на Пресвета Богородица” в хаджидимовското село Абланица вече не брулят ветрове, не вали дъжд и сняг, а по пода не се образуват огромни кални локви. Няколко християни, сред които намиращите се в Рим Вида Боева-Попова, Веселин Петров и Благуна Куаратино, успяха да съберат необходимата сума за спешния ремонт в православния храм. Каузата подкрепиха и българи мюсюлмани. „Трогва това обединение на християни и мюсюлмани. През пролетта на 2017 г. ще има нови ремонтни дейности, с които да се оправи интериорът в светата обител. Старата дограма отдавна бe изгнила и храмът на практика бе останал без прозорци”, сподели депутатът Атанас Стоянов. За ремонтите е взета благословията на Неврокопския митрополит Серафим. Кметът на селото Адем Арнаудов прие идеята за ремонта и поетапната реставрацията на църквата. Управникът одобри каузата и помогна за нейното осъществяване.

Ключовете от храма се пазят от Сюлейман Метушев, който се грижи за него. Наскоро той по молба на владиката Серафим поправи покрива на сградата и в момента той е в отлично състояние.

Село Абланица е в полупланинската югозападна част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. То е част от историко-географската област „Чеч”, поделена между България и Гърция, съставена от 60 села. През двадесетте години на миналия век в селото живеят и християни , бежанци от Драмско, които постепенно се изселват от селището. Те са в основата на построяването на църквата „Успение на Пресвета Богородица”.

Източник: Стандарт

Facebook коментар