Хората от блок 119 на русенския квартал „Чародейка“ са направили от покрива на своя панелен блок истинска райска градина. Така съкооператорите вече се събират на кафе и раздумка не пред входа, в центъра на града или в близките заведения, а сред професионално озеленяване на покрива.
 
FB_IMG_14478671498681
Идеята за красивия проект дава Петя Михайлова. Тя е историк от училище „Васил Левски” в града и живее дълги години в блок 119. Със сигурност не й е било трудно да склони съкооператорите си да преобразят с общи усилия неизползваемото асфалтово пространство. Това е първият зелен покрив в крайдунавския град.
 
Не си мислете, че парите са събирани от врата на врата във входа! Съвсем прилежно предприемчивите съседи кандидатствали със собствен проект в съревнованието „Направи си сам“ на еко сдружението „За земята“ и… спечелили. Тяхното начинание било подкрепено с награда от 2000 лева.
 
 
Съкооператорите решили да оформят своята покривна градинка със зеленина едва след края на лятото, защото се притеснявали, че растителността нямало да се захване и да оцелее под жаркото слънце и високите температури. Действията им били съгласувани с ландшафтни специалисти от Община Русе, откъдето поставили специална хидроизолация, върху която положили пласт почва, за да засадят цветята и малките декоративни храсти.
FB_IMG_1447867143601 (2)
 
„Аз ще съм първата пострадала, ако при напояването им стане теч, живея на последния етаж”,с усмивка коментира новото почивно приспособление Петя Михайлова, която освен по история преподава и в часовете по география в русенското училище „Васил Левски“. Учителката се надява, че примерът на блок 119 ще бъде заразителен и доста панелни сгради не само в Русе ще озеленят своите сиви асфалтови покриви.
Facebook коментар