Скъсахме сафрида на чепаре – това се похвалиха пред „Труд“ рибари от Царево. Те коментираха, че тази година имат добра слука със сафрида и изкарали хубави пари, защото туристи ги чакали направо на пристанището. Те си купували направо от лодките прясно уловената риба. „Килото върви по осем лева“, разказаха риболовците.

В същото време на рибната борса „Краснодар“ в Бургас продават само гръцки сафрид, който върви по шест лева за килограм. „Български няма“, вдигат рамене търговците. Според тях рибарите тази година са се изхитрили и не продават рибата си чрез прекупвачи, а предпочитат сами да я търгуват от корабчетата си. Иначе на рибната борса най-скъп е калканът, който се продава за 30 лева килото. Има ципура и лаврак, които вървят съответно по 15 и 16 лева за килограм.

В рибарското селище край Бургас Ченгене скеле сега ловят предимно попчета и граца. „Тук сафрид няма“, обясни кметът на морските Димитър Янчев.

„Може по на юг да има сафрид, но зависи от гледната точка“, заключават рибарите. И се шегуват, че техен колега, като хванел три кефала, и смятал, че слуката му е голяма. – „Сериозно казано, в Царево наистина има сафрид, а и там са едни от най-опитните и запалени колеги“, заключава друг риболовец.

В момента всички се точат и за страхотен улов на паламуд. Според тях тази година ще има много пасажи.

Както „Труд“ вече писа, прогнозата на рибарите е, че още в края на месеца ще ловят едри екземпляри. В Ченгенето кърпят мрежи и броят датата, която са си дали за започване на улова – десети септември. Същинското ловене на най-желаната риба – паламуда – обаче е през октомври.

Рибарите припомнят, че уловът е най-романтичен нощем. Тогава паламудените пасажи светят и така се издават на преследвачите си.

Източник: Труд

Facebook коментар
Total Page Visits: 1968 - Today Page Visits: 3