Най-добрият хлебар на планетата е българин и е от Стара Загора.  Богдан Богданов получи уникалното признание от  ЮНЕСКО , организацията го обяви  за „живо съкровище“ след като направи проучване и установи,че българинът пече и произвежда най-чистият хляб на планетата.  Богданов е икономист от Стара Загора, но  напуснал професията си и си направил частна малка пекарна, в която произвежда уникален хляб по  автентична древна рецепта .

Богданов разказва, че използва жива мая, която сам приготвя, с изворна вода, без никакви подобрители и консерванти.  Той обяснява, че след като налее изворна вода в ръженото брашно бактериите започват да се размножават чрез млечно кисела ферментация. След това маята трябва да стои на топло място, за да ферментира.

Изпеченият хляб с такава мая може да стои цял месец, без да изсъхне и без да промени своя вкус. “Затова в миналото нашите прабаби месели само веднъж седмично, и вкусът и състоянието на питките се запазвал цели 7 дена. Сега това се постига само с консерванти.

Facebook коментар
Total Page Visits: 4845 - Today Page Visits: 2
SHARE