26 причини, които ще ви накарат да се чувствате горди, че сте българи

1. Първата автоматична електронноизчислителна машина, която поставя началото на компютърната ера, е изработена през 1939 г. от Джон Винсент Атанасов – българин.2. В модели на “Сузуки”, “Тойота”, “Фиат”, “Опел”, “Хонда” се вграждат принципно нови автоматични скоростни кутии, изработени от Румен Атанасов – българин.

3. Откриването на явлението ”шести сърдечен тон” (1973 г.) спомага за пълно опознаване на сърдечната дейност и избягване на диагностични грешки. Откривател е професор д-р Иван Митев – българин.

4. През 1977 г. ”Вояджър” полита в търсене на разумен живот. На златния диск на борда е записана песента “Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска – българка.

5. Един от създателите на революционния метод на виртуалната кинематография, използван за суперефектите на ”Матрицата”, е Георги Боршуков – българин.

6. Компанията ”Кеър Електрикс”, която разработва първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по целия свят, е основана и ръководена от Петър Петров – българин.

7. Върху опаковката на всеки млечнокисел продукт, произведен в Япония, се изписва името на откривателя на млечнокиселата бактерия, д-р Стамен Григоров – българин.

8. През 1995 г. ”Опакованият Райхстаг” привлече 5 млн. посетители в центъра на Берлин. Уникалният проект е дело на авангардните творци Жан-Клод и Кристо – българин.

9. Световният рекорд за 100 m бягане с препятствия за жени е 12,21 секунди и е петият световен рекорд на Йорданка Донкова – българка.

10. Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов – българин.

11. За първи път в света жена участва в боен полет по време на Балканската война. Името й е Райна Касабова – българка.

12. През февруари 2003 г. категориите “Най-популярен албум” и ”Най-популярни артисти” в класацията за техно музика на световен музикален сайт са оглавени от “Gravity Co” – Петър Съмналиев, Явор Захариев, Ясен Филипов и Стефан Попов – българи.

13. Монументалната статуя на Леонардо да Винчи, която посреща гостите на Вечния град на входа на римското летище, е дело на скулптора Асен Пейков – българин. Прочетете още тукСтатуята на Леонардо да Винчи дело на българин

14. Автори на проекта за националната страна на немските евромонети с най-високи стойности – 1 и 2 евро, са Хайнц Хойер и Снежана Хойер – българка.

15. Шампионът по свободна борба, който пропуска само 2 победи в над 1500 официални мача с противници от 5 континента, отказва предложенията за чуждо поданство с думите: “Дан Колов е българин”.

16. Прототипът на електронния ръчен часовник – “първият напълно нов начин да се показва времето от 500 години насам”, е създаден от Петър Петров – българин.

17. На световната олимпиада по математика в Токио през юли 2003 г. първото място и златни медали спечелват Калоян Славов, Росен Кралев, Александър Лишков, Добромир Рахнев, Илия Цеков и Румен Зарев – българи.

18. Написването на новите учебници по математика за IX и X клас на училищата в САЩ е възложено от американската организация “Най-добрите практики в обучението” на екип от български математици и учители.

19. Построяването на фотокопирната техника става възможно благодарение на откритието на фотоелектронното състояние на веществата, направено през 1937 г. от акад. Георги Наджаков – българин.

20. Най-много световни титли в художествената гимнастика, многобой, имат Мария Гигова (1969, 1971, 1973) и Мария Петрова (1993, 1994, 1995) – българки.

21. Главният конструктор на първия в света многоцелев самолет “Дъглас ДС-3”, за когото Нийл Армстронг признава: “От него както аз, така и всички американски пилоти, сме се учили на авиация”, е Асен Йорданов – българин.

22. На първата изложба на сюрреалистите в Салона на независимите в Париж са представени творби на Хуан Миро, Макс Ернст, Андре Масон, Ханс Арп, Пикасо и Жорж Папазов – българин.

23. Най-добрият студент от Европа, Близкия Изток и Африка на компютърната академия “CISCO Systems” за 2003 г. е на 15 г. и завършва нивото за професионален CCNP (CISCO Certified Network Professional). Казва се Йордан Кацаров и е българин. (До преди ок. 2 г. само 16 души в света бяха успели да завършат това най-високо ниво на академията, като трима от тях са българи)

24. Идеите, развити в книгата “Звезда на съгласието” (1916 г.), служат на американския президент Уилсън за формулиране на неговите “14 точки” за омиротворяване на света и полагане основите на Обществото на народите. Автор на “Звезда на съгласието” е Никола Димков – българин.

25. Един от най-старите рекорди в леката атлетика е в дисциплината “скок на височина” (жени) – 209 cm. Постижението, което не е подобрено или повторено вече почти 30 г., принадлежи на Стефка Костадинова – българка.

26. Най-младият член на Световната организация за слънчева енергия е 16-годишният Тодор Нанчев – българин.

Източник: sosnovini.bg

Facebook коментар
(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *