90-годишен сваля цената на тока с ново изобретение

С помощта на дървена тояжка 90-годишният Богомил Младенов демонстрира принципа, на който ще работи неговото изобретение, което вече четвърта година чака ред в Патентното ведомство на Република България на бул. ‘Г. М. Димитров’ в София.

Лостови системи изместват горивата

Кюстендилецът Богомил Младенов чака вече четвърта година Патентното ведомство да признае иновацията

Сегашната цена на тока може да намалее поне 3-4 пъти, ако у нас бъде внедрено изобретението на 90-годишния кюстендилец Богомил Йорданов Младенов, което вече четвърта година чака ред да бъде разгледано от експерти от Патентното ведомство в София. То касае производството на електрическа енергия по нов, революционен начин, по законите на математиката и физиката и принципа на лостовата система.

“Лостовете и математиката са в основата на изобретението ми за евтин ток. Всичко, което съм написал, се основава на физическите закони от Архимед насам и на математиката. В моето изобретение използвам основно 8 броя лостове, лостови системи, двигателни и разпределителни оси. Каква точно ще бъде цената на тока, ако изобретението ми се внедри, не мога да сметна точно, но със сигурност тя ще е поне с 3-4 пъти по-ниска от сегашната. Защото аз не използвам за енергия никакви горивни материали. При сегашната енергия, която се добива, има изгаряне на въглища, газ и други горивни материали. При мен няма абсолютно никакви горивни процеси. Всичко опира до законите на физиката и тяхното приложение. Използваме осем вида лостови системи, които създават огромна сила и оттам КПД-то се увеличава неимоверно”, твърди роденият в Кюстендил, но живеещ в Пловдив пенсионер.

Неговият иновационен метод е описан върху 28 страници с математически и физически обосновки и чертежи, а иновацията е заведена под №23 на 05.12.2013 г. “Платихме и солидна сума, за да се внесе от съответната юридическа институция в Патентното ведомство, но явно още не ни е дошъл ред за разглеждане на иновацията на баща ми”, твърди Венелина Младенова, по-малката дъщеря на дядо Богомил.

“За съжаление разполагаме само с по трима експерти във всяка от трите области, а най-много – над 150, са именно казусите в сферата на машиностроенето. Първоначално документацията с откритието на Богомил Младенов беше разпределена на експерт електроинженер, но впоследствие се оказа, че става дума за иновация от областта на машиностроенето и се стигна до преразпределение на случая на друг експерт. В момента все още разглеждаме депозирани през 2010 и 2011 г. документи и затова не мога да се ангажирам с конкретни срокове кога точно ще разгледаме иновацията на Младенов”, коментира Оля Димитрова, шеф на дирекция “Изобретения и промишлени дизайни” на Патентното ведомство. Оттам допълниха, че още с входирането на съответната документация в Патентното ведомство евентуалното изобретение вече е защитено от закона и никой не може да го открадне от вносителя му. Той пък може да търси клиенти, на които да го продаде и които да го внедрят в производството, преди иновацията да е получила официално патент от държавното ведомство.

Тази информация изненада приятно дядо Богомил и неговите наследници, част от които в момента живеят във Великобритания и Холандия и възнамеряват да търсят тамошни фирми, на които да предложат изобретението на главата на фамилията, ако никой у нас не прояви интерес към него. “Искрено се надявам да доживея мига, когато електроенергията ще се добива по нов начин, а не по сегашния, който е прекалено скъп и не е по джоба на стотици хиляди обикновени българи като мен. Никога не съм смятал да ставам изобретател, но една от причините да се захвана с изобретението за по-евтин ток, бяха високите и непосилни сметки за електроенергия, които и аз, и близките ми трудно плащахме”, признава дядо Богомил, който на 4 септември ще празнува 90-годишен юбилей. Той се пенсионирал преди 40 години като минен техник. “Дълги години работех в рудниците в Пернишко и там сме имали куп случаи с помощта на лостове да вдигаме двутонни вагони, пълни с вода, кал и оловна руда, заради попаднали огромни камъни между четирите колелета върху релсите. Именно тогава за пръв път разбрах каква огромна сила и коефициент на полезно действие имат лостовете”, твърди 90-годишният изобретател, чиито учители са… Хенри Форд и Създателят. “Както Сътворителят на човека и на земята не е поставил такса за светлината, която ни е дал през деня, и за тъмнината през нощта, така и енергията трябва безплатно да се разпространи благодарение на техническия прогрес. Трябва да се стремим да се учим от Създателя и ако практически е невъзможно електроенергията да е напълно безплатна, то поне цената й да бъде значително по-ниска”, категоричен е 90-годишният самоук мислител-изобретател. Идеалистът Богомил Младенов не може да проумее как с лека ръка се хвърлят милиарди левове в енергийната система на България и как се търгува с тока, вместо да се търсят начини за намаляване на себестойността му.

Български изобретения, които промениха света

Lactobacillus Bulgaricus

Млечно-киселият микроорганизъм, който предизвиква ферментацията на българското кисело мляко, е открит през 1905 г. от българския микробиолог Стамен Григоров. Наскоро немски учени откриха, че нашето мляко помага при лечение на Паркинсон.

В Япония то е издигнато в култ и е един от най-разпознаваемите български продукти.

Шестият сърдечен тон

Откритието на проф. Иван Митев е помага за опознаването на сърдечната дейност и намалява риска от диагностични грешки. Това е първото откритие в българската медицина. Признато е през 1980 г.

Медикаментът „Нивалин“

През 1956 год. проф. д-р Димитър Пасков изобретява лекарство от блатното кокиче. Това се счита за най-значимото откритие на родната фармацевтика. Лекарството помага при церебрална парализа, разстройства на централната и периферната нервна система.

Въздушната възглавница

Инженер Асен Йорданов е един от най-продуктивните български изобретатели, създател на въздушната възглавница и на телефона Jordaphone, прародител на телефонния секретар, основа за бъдещите разработки.

Автоматичната скоростна кутия

Българинът Румен Антонов изобретява уникална автоматична скоростна кутия, която е много по-лека и икономична от традиционната. Тя се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Той изобретява и малък спортен автомобил, наречен 4 Stroke, с ретро дизайн и е колекционерска рядкост.

Електронният часовник

Прототипът на електронния ръчен часовник под името Pulsar е създаден от инженер Петър Петров. Той е считан за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Негова е заслугата и за първата компютъризирана система за измервания на замърсявания и безжичен сърдечен монитор.

Фотоелектронният ефект

Автор на откритието е академик Георги Наджаков. То дава начало на редица изобретения, като фотокопирната машина, безвакуумната телевизионна техника, запаметяващите устройства и др.

Първият компютър

Той е дело на Джон Атанасов. През март 1939 г., след като получава 690 долара от университета в Айова, за да осъществи идеята си, Джон Атанасов създава Atanasoff-Berry Computer.

Източник: Труд

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *