The Guardian: Пловдив е скъпоценна дестинация от най-висок ранг!

Пловдив трябва да е на първо място в списъка „непременно трябва да отида”. С това изречение най-посещаваният сайт на английската преса – електронното издание на ежедневника “The Guardian”, нарежда града под тепетата сред 10-те топ дестинации за европейски градски почивки.
В статия на Kevin Rushby, озаглавена „Най-добрите европейски градски почивки, за който най-вероятно никога не сте помисляли”, авторът в подкреапа на думите си казва, че на това мнение са били всички известни големи императори през последните 4000 години.
„Храната е възвишена, виното неустоимо. Топла вечер, отпивайки младо местно вино във възхитително открито кафене на древна калдъръмена уличка в близост до Амфитеатъра, чувам само български гласове.” Така започва разказът на Родни, който повежда английския читател през „шикозния и разкошен град” с Амфитеатър, Акведукт, Одеон и Римски стадион.

 

„Един стадион, който сега, с помощта на някои забележителни инженерни решения, е експониран полу-подземно в сърцето на града на Главната търговска улица”, пише авторитетният английски ежедневник. Авторът препоръчва къщите на търговците от 19 век в Стария град, Етнографския и Историческия музеи, галерии, бутикови хотели и ресторнати.

 
По думите му истинската радост от посещението на забележителностите прави мястото по-очарователно, заради съчетанието от: улично изкуство, любопитни котки, смях от високи прозорци и откъслеци от музика. Още в самото начало на похвалното слово за прекрасната градска ваканция в Пловдив, се казва, че няма нищо общо с разпространеното мнение на Запад, че всички български градове са „грохнали бетонни чудовища от съветската епоха”.

 
В класацията на The Guardian за градовете-културни перли на Старата госпожа, който са перфектни дестинцаии за уикенда, влизат още: Kotor, Montenegro; Palanga, Lithuania; Рula, Croatia; Ohrid, Macedonia; Alesund, Norway; Chania, Crete; Pristina, Kosovo; Tirana, Albania и Olbia, Sardinia. Всички те са пълни с местен колорит и до тях летят нискобюджетните авиокомпании, допълва ежедневникът.

 

Целия материал на Гардиън може да видите ТУК

Източник: Марица

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *