Заслужава ли си да работиш в Гърция? Ето какво споделя наша гурбетчийка.

За някои българи Гърция е мечтан курорт – с обилни слънчеви дни, романтични плажове, изкусителна средиземноморска кухня и оживени таверни. Казват дори, че почивката в южната ни съседка им излиза по-евтино, отколкото на нашето Черноморие. И палят колата и потеглят на юг – колко му е да стигнеш до комшиите. Пътуваш по-малко, отколкото до Бургас, да речем.

За други наши сънародници обаче това е страната, където си вадят хляба. С пот на чело. Не заради жегите, а заради усилията и блъскането без почивка. За някое евро повече.

Във „Фейсбук“ българката Валентина Кирилова, която работи в Гърция, споделя как срещнала тези дни в автобуса едни нашенки – камериерки в хотел. Едната от тях вечер работела допълнително и в таверна. Без почивен ден.

Защо се е заела с две работи!? Ами защото, както споделила, заплатата й като камериерка е 500 евро. Наемът за квартирата – 150 евро, като с тока и водата стига до 200 евро. Още 100 евро отивали за цигари. Оставали й 200 за храна и всички други нужди! „Не стигат!“ – оплакала се тя.

За семейните е по-лесно – делят си разходите, допълнила жената. Българките, женени за гърци или с гръцки приятели, също били по-облекчени. Вариант било и двама човека да наемат една обща квартира.

Но за мъже нямало работа, както едно време лесно се намирала в строителството.

През зимата българките в Гърция масово се грижат за възрастни и болни хора или чистят къщите на по-заможни гърци и чужденци. А през лятото са камериерки или сервитьорки в таверни и ресторанти (докато в същото време нашите рестораньори се задъхват от липса на работна ръка, та трябваше да внасяме от Украйна и Беларус, б.а.). Обикновено всяка година ги наемат на едно и също място. Затова и „новите“ трудно си намират място под слънцето. А и се иска владеене на гръцки език.

Приятелят на българката нямал постоянна работа през първата година. Викали го тук и там за кратко за дребни ремонти, като помощник на някой майстор или в селското стопанство. Накрая го наели в една мандра, в която мнозина преди него не издържали на натоварването. Там се работи без почивен ден – по 12 часа! Вярно – за 1000 евро месечна заплата. 250 от тях отиват за осигуровки, 100 евро му е бензина за мотора до местоработата. 150 евро плаща за наема. Остават 500 евро!

Та пита се в задачката – заслужава ли си гурбетът?! За няколоко гроша в повече, отколкото ще изкараш в родината!

Източник: opoznaybulgaria

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *