Горнооряховка спечели първо място в бодибилдинг състезание в Италия

Анита Маркова успешно развива блога си FIT MAMA

 

29-годишната красавица Анита Маркова от Горна Оряховица е еталон за съвременна жена, която успешно лавира между майчинството и граденето на кариера. Тя е уелнес консултант, персонален фитнес треньор и отскоро професионален бодибилдинг състезател. Блогът й FIT MAMA има близо 10 000 души – последователи във Фейсбук и Инстаграм, а тази седмица Анита засне рекламна фотосесия за най-големия фитнес в Централна Северна България – „Клуб 17” във Велико Търново. Тя дебютира преди дни на състезание в Италия и грабна първото място, което й дава шанса да представи страната ни на по-високо ниво – в надпревара в Лос Анджелис и Бахамите. Успоредно с това написа първата си книга, която предстои да излезе на пазара през пролетта.

Анита влязла за първи път в залата, когато била седми клас. Дълги години се занимавала с лека атлетика, а след като завършила училище, фитнесът станал неразделна част от живота й. И така вече 7 години, като единственото й прекъсване за по-дълъг период било по време на бременността. Горнооряховката е майка на почти 3-годишно момченце, за което се грижи сама и паралелно с това помага на много хора да ваят красиви тела.

Младата жена е лично обучена за квалификационна степен диетолог от фитнес професионалиста, биолог и консултант здравословно хранене Белчо Христов. Завършила е курс за фитнес инструктор по групови тренировки и за Tapout инструктор към Фитнес академия България. Взела е успешно аюрведично обучение при Юрий Ковачев за принципите на тази древна индийска система и специфичните начини на приготвяне на храната по най-здравословни методи и технологии. Анита е вписана в регистъра на европейските фитнес професионалисти – EREPS за ниво 3 – Group Fitness Instructor, и за ниво 4 – Personal trainer.

Споделя, че решила да помага на всички, които имат нужда от професионални съвети за постигане на добра форма, след като станала майка. По време на бременността качила скромните 8 килограма, а след изписването от родилно отделение, излязла дори с килограм по-лека от обичайното си тегло. Не всички жени обаче са късметлийки като нея и с години не могат да стопят натрупаните мазнини.

„Аз лично започнах на 40-я ден след раждането да правя упражнения вкъщи, защото когато бебето е толкова малко, няма време за ходене на фитнес. Смятам, че след естествено раждане това е достатъчно време, в което тялото да си почине от стреса и да се навлезе плавно към тренировъчен режим. При цезарово сечение не бива да се бърза, защото това е операция, която изисква време за възстановяване. Тогава препоръчвам да се започне с упражненията поне три месеца по-късно“, заяви тя.

По нейни думи първите тренировки трябва да са съвсем леки, а именно включващи базови упражнения, като коремът в началото не бива да се натоварва. Сесията с упражнения е хубаво да е в порядъка на 20 – 30 минути, два пъти седмично.

Казва, че храната е 80 процента от успеха, но това не значи, че упражненията и доброто възстановяване трябва да се подценяват, допълва Анита.

„Храненията при мен са 5 на ден, разпределени на 3 – 4 часа. Винаги съм подготвена с храна. Консумирам предимно месо, риба, яйца, овесени ядки, елда, киноа, сладък картоф. Готвя за няколко дни напред, а отделно правя храна и за детето. То израсна като едно фитнес бебе – яде авокадо, яйца, броколи“, сподели горнооряховката.

Казва, че най-доброто, което могат да направят родителите за децата си, е да ги научат да се хранят здравословно още малки, за да създадат у тях навика да консумират полезни продукти.

Анита разказа, че наскоро преживяла първия си най-голям успех в кариерата. Преди 20 дни дебютирала на международно професионално състезание по бодибилдинг, организирано от асоциацията World Beauty Fitness & Fashion. То се провело във Верона – Италия, и спечелила първо място и прокарта в категория Bikini diva. Анита била единствената представителка на България и категорично преборила конкуренцията на претенденти от цяла Европа.

„В тази категория не се акцентира на много мускулести, релефни и оформени тела, а на хармонично тяло, с добре изразена мускулатура и харизма. Бях много уверена в себе си, въпреки че конкуренцията беше голяма. Победата ми дава зелена светлина към състезание в Лос Анджелис през април и на Бахамите през август“, допълни тя.

Горнооряховката вече е готова с първата си книга, която предстои да излезе през пролетта. Изданието се казва „Тялото – 77 тактики за бързо влизане в топформа“ и дава информация за това как сами да изготвим хранителен режим, без да плащаме на специалист за целта. Включила е и личната си тренировъчна програма за плосък корем.

Анита подкрепя благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ и призовава повече хора да се включат в нея. Инициативата е свързана със събиране на пластмасови капачки, които след това се рециклират и с парите се закупуват медицинска техника на неонатологичните отделения в страната. Апаратура от кампанията бе предоставена и за бебешката реанимация във Велико Търново преди няколко години.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *