Български сламени къщи предизвикаха фурор в Швейцария!

Швейцарци луднаха по екокъщи, произведени в Хасково. Технологията е проста и следва схемата на старите майстори, строили преди столетия от кирпич, слама, камъни и дърво. Къщите са дело на акционерното дружество от България, пише “Стандарт”.

Те се произвеждат на груб строеж в хале в южния български град. Собствениците на родната фирма са двама швейцарци и хасковлията Илиян Василев. Тримата управляват и първата ферма за бизони на Балканите, която е и най-голямата в Европа – в тополовградското село Орлов дол. Преди верме заради неуредици с ДФ “Земеделие” фермерите обявиха, че местят бизоните в Румъния и разпродават земите в Тополовград.

Находчивите бизнесмени решават да използват глината от съборените кирпичени къщи край с. Орлов дол, които бутнали, когато купили земите за бизоните, и да правят къщи. Самата технология е разработвана близо 10 години от инженер и архитект. Оказва се, че орловдолската глина е много качествена и вместо да плащат за изхвърлянето й при събарянето на кирпичените постройки, инвеститорите решават да я вложат в производството на къщи, разказва Илиян Василев.

Наричат ги “умни”, защото на практика при тях енергията, необходима за отопление и охлаждане, е нула. Къщите са с външни стени, дебели 70 см. Те са направени от гипсокартон, дърво, глина, дърво, слама и външна мазилка, която е минерална. Една стена от глинената сплав е по-тежка, отколкото тухлена със същите размери, обяснява Василев. Плочите между етажите са от дърво и слама. Изолацията на покрива е от азиатски треви. Един от покривите дори направили на остров Бали. “В Швейцария се строи трудно и трябва да си много прецизен, казва Василев. Според швейцарските стандарти допустимото отклонение на 6 метра стена е 1 милиметър. В Хасково се произвеждат всякакви къщи – от триетажни до 68 квадрата с гараж. Една къща се прави от 8 души, те заминават и в Швейцария за сглобяването. Всичко се изготвя по индивидуален проект. Чисто техническата част се изпълнява за около 4 месеца. Една къща, в зависимост от размерите си, се хваща в 10 или 12 ТИР-а.

От халето в Хасково до подножието на Алпите вече са стигнали за година и половина няколко къщи. Всичко се прави в България – от основите през банята, двора и дори обзавеждането. В производствената база у нас е направена и къща на три етажа и половина, в която ще има и асансьор. “Много е приятно усещането вътре, все едно си сред природата. Самият въздух в тези къщи е различен”, казва Василев. В тях влажността не се променя. Тя винаги е 50%. Това прави тези домове абсолютно пасивни. На швейцарците през зимата разходът за отопление е нула. И при положение, че в Швейцария зимните температури падат до -30 градуса. В триетажна къща от 500 кв., произведена в Хасково, януарската сметка за ток например е била 30 евро. “Тези къщи са с гаранция 100 години”, казва Илиян Василев. Той дава пример, за да опише цялостната концепция на технологията: Какво се случва с едно животинче, ако го сложиш в найлонова торба? Умира. Ако го сложиш обаче в дървена щайга – ще живее! Затова и логото на фирмата е “Къщите, които дишат”.

Източник: bradva

(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *