Българин от Ню Йорк с три награди “Еми”

Пълно потапяне в живота на Ню Йорк. Така може да се определи всекидневната работа на Калин Иванов, продуцент и главен оператор в обществената телевизия CUNY, в най-големия обществен американски университет на Източното крайбрежие (City University of New York). Там той продуцира и снима предаванията „Nueva York” (за живота на латино общността в Голямата ябълка) и „Study with the best” (образователни серии за преодолените трудности и успехите на студенти и преподаватели).

Аудиторията на CUNY TV е огромна и достига 1,7 млн. зрители. Предаванията, които Калин прави, се харесват много, защото показват живота в Ню Йорк в дълбочина и хората намират в тях полезна информация. Калин работи в тази телевизия от 18 години, преди това в България има опит като

главен оператор на култовото предаване „Ку-ку”

В Америка пък е започнал на позицията оператор и бързо спечелва доверието на ръководството за продуцентско място, на което да взема много стратегически и концептуални решения, но и да върши операторската работа, която му е любима.

Обикалянето из Ню Йорк за снимки е негово всекидневие както във връзка с предаванията, така и за негови фотографски и видеопроекти. Забързаният пулс на града е нещо, което го зарежда с енергия и вдъхновение и той обича да го преоткрива всеки ден. Самият Калин живее в Бруклин, на брега на океана, и в свободното си време обича да се разхожда по крайбрежната алея. „Други мои любими места в Ню Йорк са Проспект парк, паркът „Слоуп”, форт Грийн, Хай Лайн парк, „Сохо”, а също и вечната класика Сентрал парк, споделя Калин.

Способността на българина да показва важни и значими теми за обществото през обектива на камерата си е призната и от критиците. Преди две години той е отличен от академията за телевизионно изкуство и заедно с колегите си има три „Еми” награди – две за „Nueva York” и една за „Study with the best”.

Първите две отличия Калин взема за работата си по епизод на „Nueva York”, разказващ за дизайнерката Оралис, чиито модни линии са създадени с нулево замърсяване на природата при производството. Тя сама произвежда нетоксични бои за платовете, а тъканите са всъщност остатъци от фабриките за дрехи. „Екологията и опазването на околната среда са теми, които ме вълнуват много силно и от доста време. Радвам се, че точно този материал беше забелязан от американската тв академия”, казва Калин.

Третата „Еми” статуетка, на която е носител Калин, е за материал в „Study with the best”, посветен на поета Джошуа Мехигън, който преподава творческо писане в университета CUNY. „Темите, които вълнуват зрителите ни, са много и разнообразни – от роботика и програмиране до графити и модерен танц, така че и от образователното ни предаване научавам нещо всеки ден”, казва Калин. Според него България има предимство пред Америка в правенето на обществени продукции, защото там има държавни фондове за това, докато от тази страна на океана за набиране на средства трябва да се разчита на „Go Fund Me” и „Kickstarter” кампании.

Калин Иванов на наградите „Eми”

Калин стъпва за първи път на американска земя през 1994-та. „Дойдохме двамата с Камен Воденичаров, за да снимаме епизод на „Ку-ку“ от Световното първенство по футбол”, разказва операторът. „Прекарахме пет дни в Лос Анджелис и пет дни в Ню Йорк и аз се влюбих в Ню Йорк – невероятен град! Обещах си, че ще се върна и ще поживея тук”, добавя той. Четири години по-късно го приемат да учи магистратура в Бруклин колидж. „Това, което най-много ме впечатли тогава, беше добронамереността на хората тук. Когато им кажеш откъде си, те проявяват нескрит интерес и задават много въпроси. Тук всеки е отнякъде и тази смесица на култури, традиции, езици, кухни и нрави прави този град уникален, неповторим, вечно променящ се и жив”, обяснява той.

Днес Калин поддържа връзка с някои от Ку-ку героите, повече с хората в „Каналето”, където остава като продуцент и оператор след разпада на първоначалния екип. „С Камен Воденичаров преди година заснехме документален филм за Александър Илиев и неговия клас по актьорско майсторство в Карнеги Мелон юнивърсити („Carnegie Melon University“) в Питсбърг. Филмът наскоро бе излъчен и по БНТ”, уточнява той.

„В момента

в Родината са нужни повече мислещи и модерни хора

Хора с идеи и желание за промяна. Хора с морал и добри намерения. Като се замисля, май точно такива бяхме кукувците тогава преди 25 години”, казва с малко тъга нашият сънародник. „Давам си сметка колко трудно се живее в България в момента и виждам колко по-трудно е да се запази този мечтателски дух”, отбелязва още той и казва, че Америка е отворена за способните и трудолюбивите хора и ако си готов да се потрудиш за целите си и си адаптивен, ще успееш. Другото, от което според Калин не бива да се отказваме никога, е любовта. Самият той казва, че без съпругата си Ани, с която са заедно вече 20 години, той нямаше да бъде това, което е. Двамата правят много проекти извън работата на Калин в CUNY. Тя пише, режисира, монтира и продуцира, a Калин снима, монтира, режисира и продуцира.

Един от последните проекти на Калин и Ани е късометражният филм “Hello” от 2016 г. В момента завършват съвместен късометражен филм „Freaky Forest”, който е заснет през миналата година в България. „Снимахме в Родопите, в село Долен и всички роли се изпълняват от наши роднини. Сега работим по звука на филма и скоро ще е готов за премиера”, споделя Калин.

Калин участва и в създаването на филм за художника от Ню Йорк Хубен Черкелов, който рисува американски и канадски пари по неочакван начин, за който BG VOICE ви разказа през лятото.

Освен всичко друго Калин е и копродуцент на още един много успешен уеб формат. „От няколко години с наша близка приятелка Антония Катранджиева продуцираме създадената от нея йога системата Yogea. Имаме YouTube канал, в който имаме вече повече от 350 безплатни йога видеа, имаме близо 40 000 абонати и над 4.5 милиона гледания”, казва Калин.

В близко бъдеще Калин и Ани ще довършат и няколко проекта за късометражни филми, за тв сериал, за уеб серии и за пълнометражен филм.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: BG-VOICE

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *