Най-богатият български емигрант Игнат Канев отсече: Не търпя нашенци, които за два месеца забравят езика ни (СНИМКА)

Игнат Канев е на 91 години. От 66 години живее в Канада. И е най-богатият български емигрант. Това обаче изобщо не му пречи да помни корена си. В Канада едва ли има българин, който да не е запознат с успехите на строителната компания на Канев. Но също и с широката му благотворителна дейност. Самият бизнесмен има отлично отношение към сънародниците си. Но при едно условие. „Не понасям българи, които само месеци след напускането на родината забравят род

ния език. Ако такива работят за мен, имат сериозни проблеми. „Ако ми говорите на английски, прекъсвам разговора“ – така казвам на новоизлюпените наши емигранти, които изведнъж започват да бъркат думите. Много труд и постоянство – това е формулата на успеха ми. Като видя паднал гвоздей, се навеждам да го взема“, обяснява 91-годишният Канев. Игнат Канев прие да стане посланик на добра воля на най-голямата национална кампания за културно-историческо наследство – „Чудесата на България“.

Той запозна президента Радев с редица проекти, осъществени с подкрепата на неговата фондация, както и с изграждането на първия паметник на Апостола на свободата Васил Левски в Канада. „За нас е изключително важно да създадем възможности за децата на българските емигранти да съхранят своя роден език и да се запазят като част от българския народ.

Българската общноста в Канада е активен участник в икономическия и обществен живот на страната и се стремим да бъдем както добри канадци, така и добри българи“, коментира Игнат Канев.

Източник:Skafeto

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *