Чикаго – градът на емигрантите

Чикаго (Chicago) е град в северната част на САЩ, в щата Илинойс. С население от около 2 830 144 души, а на градската агломерация — около 9 464 886 души, той е трети по големина в САЩ след Ню Йорк и Лос Анджелис, както и четвърти в Северна Америка и седми в Западното полукълбо. Градът е разположен на западния бряг на езерото Мичиган (единствено от петте Големи езера, разположено изцяло в САЩ), при устието на река Чикаго. Тя пък е дала и името на града.

Чикаго е създаден през 1833 г. на мястото на съществувалия от 1803 г. Форт Диърборн. Днес основните етнически групи в Чикаго са ирландци, немци, италианци и поляци. Той е смятан за втория по брой на полското население град в света след Варшава, като и за втори по брой на сръбското население след Белград.

Името на града произлиза от френското произношение на местното американско-индианско shikaakwa, означаващо “див лук” или “див чесън”. Първото цитирано споменаване на града, изписано като Checagou е от Робърт де ЛасЕйл около 1679 година. Градът е бил важен транспортен център между източните и западните щати. През 1871 г. т.нар. Голям пожар в Чикаго унищожава една трета от града, включително целия бизнес център на града, но Чикаго бързо се изградил и израснал наново. Тогава в Чикаго е и построен първият в света небостъргач – 1885-а.

В Чикаго се счита, че се намира и една от най-големите български диаспори. По неофициални данни броят на българите варира между 150 000 и 200 000 души. По официални данни от преброяването на населението през 2000 г. в Чикаго живеят 2 045 жители с български произход. В града има български православен храм, културно-информационен център и няколко български заведения. Много българи живеят в северозападните предградия, особено в Des Plaines, Schiller Park, Mt. Prospect и други. В Des Plaines се намира и новия православен храм “Св. София”, а също така и евангелистка българска църква. В областта оперират много български компании.

Чикаго има партньорство с 27 побратимени града и един Град на приятелството. Много от тях като Чикаго са втори по големина градове в техните страни или са основен град в страна с много преселници в Чикаго. Париж е такъв Партньорски град. В Чикаго се провежда културен и кулинарен фестивал всяка година в чест на приятелските градове. В програмата му също така има множество делегации и събития.
Чикаго впечатлява със своята чистота и много озеленени площи – паркове и красиви градини. Сред забележителностите са Планетариума, Аквариума и Историческия музей, които показват различни атракции и места за всеки. Разходки с лодки по канала в града са друга възможност да се разгледат забележителностите на Чикаго.

“Мичигън Авеню” е търговската улица, която започва от Детройт, от другата страна на езерото, и стига до Чикаго. Всички, които обичат шопинга могат да се срещнат с всички световни марки, които пък имат магазини на тази улица.

“Джон Хенкок” е третата по височина сграда в Чикаго, която предлага на гостите си (на 95-96-я етаж) бар и ресторант, а заедно с това от четирите й страни се откриват панорамни гледки към езерото Мичигън и целия град. От небостъргача се вижда и най-високата сграда в цяла Северна Америка – “Сиърс Тауър”!

Чикаго е известен и с големия брой емигранти – мексиканци, поляци, гърци, сърби, българи, които са избрали този град. Всички те имат свои квартали, магазини и места за развлечения, а това пък прави града много пъстър и мултикултурен.

Източник: www.bgnow.eu

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *