Българите отбелязват Деня на благодарността, но не искат официален празник в България

Денят на благодарността се е зародил като традиция още от 1863 г., но е бил отбелязван като неофициален празник и преди това. Днес той се свързва най-вече с изяждането на пуйка, с Черния петък и с парадите в големите градове на Щатите. Разбира се, останала е и традицията за изказване на благодарност. Българите по принцип също празнуват на тази дата, сочи онлайн анкета на BG VOICE.

67% казват, че отбелязват празника, като близо 70% ще празнуват и тази година. 15% от нашите сънародници са тези, които твърдо няма да празнуват. Също толкова е и процентът на българите, които не са решили как да прекарат деня. Сънародниците ни са най-благодарни, че са здрави – 81% са посочили този отговор; на второ място българите и в Щатите, и в България нареждат работата като повод за благодарност. Други причини, които българите изтъкват, са семейството, покупката на нов дом, както и възможността да са близо до роднините си. „Човек е най-силен, когато е със семейството си, благодарна съм за подкрепата, която ми дава моето”, казва 27-годишната Ани Цокова, която живее в района на Чикаго.

От българите, които ще празнуват тази година, 68% ще бъдат със семействата си и ще приготвят сами празничната вечеря, а 4% са избрали да сервират поръчана храна. Половината от  българите пък, които ще са в приятелска компания, ще сготвят сами храната си, докато 5% ще поръчат от някой ресторант. Това донякъде съвпада с данните и за американците, които ще празнуват извън дома и да посетят заведение за хранене. През тази година от Националната асоциация на ресторантите очакват 9% от населението да празнува на място с професионален готвач, което е с 3% повече, отколкото през 2011 г.

Една трета от сънародниците ни, които ще празнуват, ще сготвят голяма пуйка за вечеря, също толкова ще се задоволят и с малка такава. Почти 20% със сигурност няма да имат това ястие на масата, а 8% ще сервират друго блюдо, по-близко до родните празницти традиции като погача, печен боб, салата или печено агне.  Голямата пуйка е предпочитание на повечето от българите в САЩ, докато имигрантите в Канада клонят към купуване на малка пуйка.

Сънародниците ни са категорични, че в България не трябва да се въвежда Ден на благодарността и посочват, че ние си имаме достатъчно празници, включително и такъв за прошка. За това дали можем да научим нещо от американците българите са раздвоени. Едни смятат, че може да се научим да бъдем по-благодарни и по-горди със страната си, други казват, че не трябва да изпадаме в чуждопоклонничеството.

Джулия Ганчев казва във фейсбук групата на българите от Финикс, че трябва „да сме благодарни, че тази земя е България повече от 1300 години, имаме корени и история. Да сме благодарни, че още имаме дом в родна България! И в САЩ политиката се мени, но хората винаги са благодарни да имат страната си.”

Денят на благодарността и тази година прелива в Черния петък. Някои от магазините в САЩ ще са отворени още преди да сте довършили вечерята си. Така че, ако не сте решили какво да правите, можете да отидете на пазар, за да хванете големите намаления. Нещо, за което всички изглежда сме ако не благодарни, то поне доволни..

Източник: BG-VOICE

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *