България състави план за връщане на емигрантите от чужбина

11705

Стипендии срещу завръщане на български емигранти в родния град и осигуряване на жилище. А също така облекчения за фирмите, които осигуряват и откриват нови работни места в най-изоставащите части на страната. Това ще предлага правителството в опит да напълни страната с българи и да раздвижи икономиката в Северозападна България, Родопите, Странджа, Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Идеята е включена в новата Целенасочена инвестиционна програма за съживяване на обезлюдените и бедните региони на България.

В документа, публикуван от Министерството на регионалното развитие, са събрани вече известни намерения и проекти на общините, за които се очаква финансиране по европейските фондове в периода 2014-2020 г. Общо става дума за проекти за над 6 млрд. лв. Изоставащите региони обхващат 53.7% от територията на страната и 29% от населението в 148 от общо 265 общини.

Според текста целта е да се повиши заетостта на населението и да се привлекат инвестиции, което трябва да стане с подкрепа от държавата. Предложените сега мерки удивително напомнят решения от далечната 1982 г., когато Политбюро на ЦК на БКП приема програма за ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от граничните райони и Странджанско-Сакарския край. Тогава се появява и пропадналата впоследствие програма „Република на младостта”, която трябва да спре обезлюдяването на тези райони чрез 4,000 работни места, развитие на промишлеността, селското стопанство и социалната и техническата инфраструктура. Предвиден е и богат пакет от облекчения – стимули в образователната сфера, финансови екстри (освобождаване от данъци, акцизи, такси и т.н.), натурални субсидии – 50% от стойността на столовото хранене, безплатни детски ясли и градини, безплатна закуска и обяд в училищата. Приложеният подход е от доказания добър опит от 80-те във Франция и САЩ, където стимулите се предлагат само на хората, оставали да живеят и работят на територията не по-малко от 10 години.

В документа има и графа „Банка идеи”. Там са събрани предложения, за чието изпълнение няма никакви пари. Нито от правителството, нито от фондовете на Европейския съюз. Сред тях са депа за отпадъци, ВиК мрежи, площадки за раздробяване на отпадъци от автомобили или просто казано автоморги, безброй ремонти на пътища втори и трети клас. Например в Лом се предвижда изграждане на бизнес инкубатор и на рибарско пристанище, а в Белене – пазар на стоки от агросектора, малки и средни предприятия от региона. Във Враца има идея за нов логистичен парк, в Троян – бизнес зона, в Козлодуй – технологичен иновационен център, в Чупрене – фермерски пазар.

Източник: BG-VOICE

Facebook коментар
loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Не мислете как да върнете гурбетчии те, а как да задържите останалата част от младите в България!

  2. С радост бих се върнала в България, стига да имам препитание и нормален живот! Ако го имаше това, никога не бих тръгнала…, а също така и никой не би тръгнал отсега нататък! Ако правителството помисли и се погрижи за народа – тогава и нещата в България ще тръгнат добре, а тръгнат ли добре и емигриралите ще се върнат. Не си мислете, че в чужбина ни е добре! Там ние винаги ще сме хора от втора и трета ръка, роби! България ни липсва!!!

  3. Това е пълна гавра, чак сега искате да връщате хората, а каде бяхте когато ни трябвахте най-много????? Невярвам нещо да се промени кой знае колко, докато ги има тези хора на власт. Аз лично няма да се върна в държава, кадето пенсиите на хората се харчат за яхти, имения и хотели по плажовете, а субсидиите за магистрали и паметници се прибират в джобовете на дебелите негодници, който нямат и завършено средно образование. Аз обичам родината си, но тя необича мен… затова аз отидох някаде кадето качествата и уменията ми се ценят както трябва да бъде. Неразбрахте един път завинаги, че докато крадци и престъпници ни управляват, нищо няма да се промени. Продължавайте да си мислите че нещо ще се оправи. Щели апартаменти и къщи да ни дават, те пенсиите немогат да изплатят на хората…. ТОВА Е ПЪЛЕН СМЯХ И ПОЗОР!!!! Борили сме се всичките тези години, за да не бъдем роби на турците, а роби на български смешници, като Министара, замесника му, онзи на просветата, която незнае и половината от българската ни история. Незаслужават и имената да им споменавам…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР