Единственият българин с паметник в Делхи Георги Сава Раковски

Тези дни узнах, че в столицата на Индия, Делхи съществува начално училище на името на нашия изтъкнат възрожденец, учен и революционер Георги Раковски. Постарах се да потърся снимки от мястото и предлагам на всички вас една любопитна за нас новина.
Георги Сава Раковски е знаел 9 езика с диалектите им. Но първо е изучил българския език и обичаите ни, събрал е близо 1000 народни песни от селата, правил е множество изследвания на ръкописи, вниквайки в древността на българския народ.
Франция отказва на турците неговото екстрадиране, поради ценната му работа в библиотеката в Марсилия, защото в цяла Европа е нямало човек да владее толкова езици.
Той е първият човек, превел книга от санскрит, владеел персийски с диалектите му, гръцки, френски, английски и т.н. Единственият българин с паметник в Делхи- столицата на Индия. Той се намира в двора на училището, което носи неговото име.
Средното училище “Г. С. Раковски” в гр. Делхи носи името на българския революционер от 1998 г. През 2019 г. училището е било удостоено с отличието “най-добро училище в югоизточно Делхи”. В него учат над 850 деца.
Това е резултат на отдавнашно наше сътрудничество с Индия и в обмен на именуването на нашето 79 СОУ „Индира Ганди” в София.
Училището в Делхи се нарича Gegi Stoikov Rakovski govd sarvodaya на адрес:
2ND FLOOR FLAT NO
1498
2, GALI NO 3, Wazir Nagar, K.M.PUR
New Delhi, Delhi 110003, Индия
Автор

like1

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *