Когато Африка ухае на български рози/ Историята на едни успели българи в ЮАР/

Срещаме Ви с г-жа Даниела Куманова и една необикновена история, за това как едно българско семейство се прочува на световно ниво! Приятно четене!

1) Бихте ли се представили с няколко думи на нашите читатели?
Името ми е Даниела Куманова, родена в град Пловдив, на 47 г.
2) Какво отведе Вас и семейството Ви в далечната република Южна Африка?
1991-ва беше годината на първата огромна вълна от “легална емиграция”, която ни отведе в Швейцария. Престоят ни там беше по-малък от година. Тази държава не беше за нас, когато си на 21 години търсиш авантюра и приключения, и ни беше ясно, че няма да ги намерим в едно провинциално малко Швейцарско селце. Затова взехме най-правилното решение избирайки Южно-Африканската Република.
3) Парфюмерия Куманов отваря врати за първи път през 1991г. Как се роди идеята за нея?
– Моят съпруг стана партньор в парфюмерийна компания. Имахме големи идеи, но не успявахме да ги реализираме, докато нашият партньор не емигрира в Израел преди 15 години. След това започнахме да се реализираме и да превръщаме мечтите си в реалност, с много труд разбира се !

4) Компанията Ви създава оригинални парфюми за телевизията NBC Universal (голяма американска медийна компания, за пояснение на нашите читатели). Кажете ни повече за този Ваш успех.
– Бяхме поканени от NBC Universal, която включва “E!”, “Pop of culture”,”Telemundo”, “Studio Universal” и “Style”, да създадем автентичен парфюм за всеки един от тези американски телевизионни програми. Бяхме ги гледали от години, но да превъплатим същността на всеки един канал в добре съответстващ мирис и аромат беше истинско предизвикателство. Въпреки това се справихме отлично!
5) Също така, работите с много световни и Африкански дизайнери. Можете ли да ни споделите някои от техните имена?
– Да, създали сме парфюм за “Shimansky collection”- My girl, парфюм, които беше избран от списание « Cosmopolitan » за един от десетте най-добри нови парфюми в света, редом до имена като “Dolce & Cabana” и “Prada”. Парфюмът се използва от много Холивудски звезди, като Vera Farmiga например и други.

Vera Farmiga My Girl
My-Girl-Perfume
3c0066ace9858802ef1a943d15be0ee8Vera-Farmiga-Feature

Други известни дизайнери, за който сме създали парфюми, са например Olga и Brendon Berg.

6) Тук идва и може би най-интересния въпрос: През 2014 вие отваряте първият музей на парфюма на Африканския контитент. Как ви хрумна тази интересна идея?
– Идеята за музея е цялата проект на моят съпруг – Димо Куманов. Всичко започна от няколко антични бутилки, а сега се нареждаме достойно до най-големите парфюмерийни музеи по света. Също така в TripAdvisor сме единствения музей с най-висок рейтинг 5 звезди!

7) Какви бяха първоначалните реакции относно тази идея?
Веднага ни излъчиха по телевизията както и на първа страница в най-популярните вестници и списания. Никой до сега не се беше сетил да създаде музей на парфюма в целия континент Африка. Интересното при нас е, че всеки посетител може да разгледа музея, но и да си създаде собствен парфюм в нашата лаборатория. Всичко това в една сграда !

8) Всеки музей има редки експонати, с които се гордее. Какви са вашите?
Да, имаме римски шишета на 2000 години, както и много ценни книги със стари рецепти за парфюми.

9) Какви хора посещават музея и има ли много наши сънародници?
Посетителите ни са от целия свят – САЩ, Арабските държави, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Европа, Русия. Имахме няколко огромни групи от България организирани от Rozigal Alternative Tourism.

10) Създаде ли Ви този проект истински приятелства?
Да, от посетителите ни много често получаваме покани за гостуване навсякъде по света. Последната беше от семейство доктори от Иран, майка и дъщеря – професионална тенисистка от Сан Франциско, САЩ. Обаждат се редовно! С много от тях станахме наистина добри приятели, а що се отнася до гостуването – оставаме си с поканите, защото просто нямаме време. Надяваме се един ден да ги уважим.

11) Сещате ли се за интересна случка, която бихте споделили?
– В Кейп Таун има много стара винена ферма – „Nederburg“. Главният майстор и производител на вината им е жена. Тя ни помоли, за деня на жената да направим паралелно тестване на вино и парфюми. Беше първият по рода си проект в света, изключително успешен и много различен.
12) Как се чувства едно българско семейство допринесло толкова много за развитието на световната и Африканската парфюмна индустрия?
Гордо! Най-много, с жените които обучаваме в цяла Африка! В Нигерия беше последният ни голям проект под крилото на бившата първа дама. Удоволствието от предаването на твоят опит на младите хора, които сега започват и удовлетворението, когато виждаш, че някои от тях стават по-добри от учителите си, е най-голямата награда!

13) За финал, какво посление бихте отправили към всички българи и нашите читатели?
Българският народ е изключително трудолюбив и много изстрадал народ. Най-големият му недостатък е липсата на национална гордост. Ако всеки от нас допринесе за приповдигане на националния ни дух, нещата ще се променят. Винаги съм се чувствала горда че съм българка !

Статията написа за Чуждоземец кореспондента ни  от Брюксел С.Димитров


За Автора:

11001907_787730801319944_3872878967958545968_nС.Димитров е на 21г, кандидат студент в Брюксел, Белгия. Интересува се от политика, журналистика, икономика и история. Обича да научава нови и интересни неща свързани с България и света. Като един горд българин, фикс идея му е да покаже нови и малко известни причини, с които ние българите да се гордеем с произхода си!

Ако искате да се свържете с автора чрез facebook : С. Димитров
e-mail: s.dimitrovw@gmail.com

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *