Българка се дипломира с народна носия в Шотландия

Гергана Иванова от Берковица се дипломира в Университета в Абърдийн, Шотландия, облечена в българска носия.

Облеклото на момичето предизвика огромен интерес сред гостите на празника и мнозина си направиха снимка с красивата българка.

Гергана е възпитаничка на гимназия „Д-р Иван Панов” в Берковица и след завършването й се записала за студентка в университета в Абърдийн, специалност „Международни отношения и лингвистика”.

През четирите години в Шотландия Гергана е била президент на българското общество във висшето учебно заведение, организирала е чествания на националните ни празници и популяризирала българския фолклор и култура. Когато дипломирането наближило, Гери поискала от близките да й изпратят българска народна носия и се явила с нея на тържеството.

„Всички бяха страхотно впечатлени. Оглеждаха шевиците и разпитваха за България. Много преподаватели, колеги и гости се снимаха с нея. Снимка си направи и представителят на Камила Паркър Боулс – съпругата на престолонаследника принц Чарлз, която е патрон на университета”, разказа майката на Гергана Нели Иванова. За приноса си към работата на студентските организации българката получи специална награда от ВУЗ-а в Абърдийн.

Тези дни Гери се връща в Берковица, за да си почине и да се види с близките си. Семейството й е приготвило за посрещането й прочутото берковско малиново вино. След отдиха Гергана започва работа в университета в Абърдийн, а след това и обучението си за магистърска степен. Младата берковчанка планира да се занимава с медии.

Източник: Труд

(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *