БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ СТАНАХА ВТОРИ НА СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. ПЪРВИ СА КЕЙМБРИДЖ

В състезанието по права на човека „European Human Rights Moot Court Competition“ българският отбор участва в състав Цветелина ван Бентъм, Ивана Сотирова, Константин Младенов и Христо Пешев. Мария Димитрова и Живка Георгиева са подготвяли студентите. Мария е правителствен агент в Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ към Министерство на правосъдието, а Живка е юрист с опит в областта на правата на човека.

Състои се от симулация на процес пред Европейския съд по правата на човека. To протича с предварителен кръг, в който участниците изготвят писмени становища от името на жалбоподател и държава-ответник по казус по Европейската конвенция за защита правата на човека, и финали, които се провеждат в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Състезанието се провежда за четвърта година и е изцяло на английски език. Български отбор участва за пръв път.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 12-годишният Виктор Владков спечели първа награда на Grand Prize Vituoso London

Тази година казусът беше свързан с ефекта от замърсяването на околната среда върху правото на зачитане на личния живот, както и със свободата на изповядване на религия.

През ноември българският отбор изпрати писмени становища по зададения казус, а през януари беше обявен сред 16-те финалисти с право да участва във финалния кръг и да пледира пред юристи и съдии от ЕСПЧ и международни експерти от Съвета на Европа. Отборът и треньорите заминаха за участие във финалния кръг с финансовата подкрепа на СУ „Св. Климент Охридски“.

Правосъдният министър Екатерина Захариева е поканила студентите на среща, за да се запознае с подробности за участието на младите хора и да им благодари за достойното представяне.

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *