ВСЯКА СУТРИН БЕРЕМ И ЗАКУСВАМЕ АНГЛИЙСКИ ЧЕРЕШИ

Една истинска история и анализ изпратени за Чуждоземец от българин в чужбина

Живеем в Сафрoн Уолден / Saffron Walden едно малко градче близо до Кеймбридж. Хубаво китно градче, с добре запазени стари къщи, с добре оправени дворове пълни със цветя, една цветна приказка напук на често мрачното време в Англия.
На нашата улица, а и почти на всяка друга има дървета череши, на по 5-10 или на по 20-30 години. Дойде времето и на тях да узреят 14 юли е! Разбира се нашето българско семейство, не пропусна да ги опита, хубави череши, никога не пръскани расли без особена грижа. Ето, че вече 7 ден ядем от тях, и май сме само ние, които го правим. Днес покрай нас мина един млад англичанин и каза;
-А, това яде ли се?
– Да, отговарям еднозначно.
– Хм, какво е? Май са череши, заключи англичанинът.
В знак на отговор, просто кимнах.
Човека се развесели и подмина, без да опита и една.
Съпругата ми също споделила в работата си, че хапваме редовно от тези череши. Англичаните били учудени.
-Защо ви е да берете череши от дървото, като ги има в магазина, и то на добра цена, в тарелки?
Общо взето същата е картинката и с ябълковите дървета на есен, ябълките падат, но никой не ги опитва, само ги чистят и изхвърлят.
Ето това е мисленето тук, за англичаните тава е усилие, да се протегне и да бере и да яде. Това не е работа за тях, това е работа за емигрантите. Така, че да не се учудваме, че англичаните не берат ягоди и никога не са го правели. Във Великобритания има ясно разделение на труда, а обществото се възпитава в консуматорство. Също да не се страхуваме, че хитрите британци, ще останат без работна ръка, и че няма да има кой да им обира градините. Моделът е ясен за тях, всичко което не искат да правят и не е добре заплатено ще го работят чужденците, днес свободно идващи от Европа, а утре с работни разрешителни, но англичанина няма да пипне. Такъв модел е построен тук от тези стари мъже с високите бомбета на чернобялата снимка, едни от най-големите робовладелци и колонизатори в историята. Затова и ЕС вече не им трябва, да влиза всеки, които си поиска и да взима работните места на местните. За в бъдеще с квоти, с работни визи ще има работа в здравеопазването, в старческите домове, в IT сектора, в селското стопанство, да там може, нека идват добри работници да свършат тази работа, но навсякъде другаде са те, англичаните. Това е мисленето в тази “бивша” колонизаторска държава. Така има за всички англичани, разбира се за потомствените лордове ще има най-много, но ще има и за средната класа, а за най-бедните добри помощи. Всички останали чужденци, са добре дошли да бачкат, за да крепят този модел.
У нас е съвсем друго, тук най-бързия печели, както казва Баш Майстора “..със зъби и нокти” ,а за останалите остава презрението, че не са успели. Един доста по-примитивен модел, в който богатите рано или късно стават жертва на собствената си система, която така старателно пазят. Вече и тях в болниците няма кой да ги лекува, и те не ядат добра храна, страх ги е да оставят децата си в България, заради битовата престъпност, лошото образование и пращат децата си в чужбина, да учат и да остават там, защото в България е страшно.

С уважение,
Трифон Илиев
14.07.2016г.

Изпратете ни вашата история в чужбина Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

 

Facebook коментар