Испания дава €38 на ден за бране на ягоди, у нас – малко е

Бюрата по труда набират работници за бране на ягоди в Испания. Кандидатите трябва да са на възраст между 20 и 40 години и да издържат на работа на открито при 30-40-градусови жеги. Заплащането е добро, но желаещи няма.

Сред малкото желаещи да заминат за Испания са жители на Пазарджик. “Ами ще е тежко, ама какво да правим? При нямане в България – ще ходим”, коментира пред bTV Пламен Запримов.

В ромския квартал “Изток” безработицата е 90%, а на улица “Спартак” – 100-процентова. Въпреки мизерията никой от жителите на възраст между 20 и 40 години, не изявиха желание да стане берачи на ягоди срещу заплащане от 38 евро на ден. На повечето заплащането им се вижда малко.

Румен обяснява нежеланието на съкварталците си да берат ягоди с ниската популярност на Испания като дестинация за търсене на работа. Пазарджишките роми предпочитали Германия заради по-високото заплащане.

Докато в Пазарджик няма желаещи да берат ягоди срещу 76 лева на ден, Магдалена от София е готова да замине веднага. Вече е работила като берачка в Испания.

“Трудът е много. Трябва да не харчиш, за да може да се прибереш с пари в България. На час се плаща 6 евро. В България няма къде да ги вземем 12 лева. И съм доволна – за 2 месеца около 3000 евро”, пояснява тя.

400 българи са били на бригада за ягоди в Испания миналата година.

“Става въпрос за работа на полето наведен. Това е бране на ягоди, така че кандидатите трябва да са физически здрави”, обясни Славка Радева от Агенцията по заетостта.

“Тази година сезонът започва по-рано. Топлото време е причина за по-ранното узряване на ягодите, така че заминаването ще е в най-кратки срокове”, допълни тя.

Кандидати за бране на ягоди в Испания се набират още от декември. Но продължава да има незаети места.

Източник: Днес.БГ

 

Изпратете ни вашата история в чужбина

Пишете на електронната ни поща: chujdozemec@yahoo.com

 

Facebook коментар
(Visited 2 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *