Петиция до Европарламента: ДА СЕ ПОЛАГАТ МАТУРИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В последно време се говори все по-често за включването на матури по български език в образователните системи на страните от ЕС. Желанието за това е породено от една страна от увеличената емиграция поради икономически причини, така и от желанието езикът ни да получи равностойно отношение, наред с другите европейски езици.
До края на април на хартиен носител, във всички държави на ЕС, се събират подписи в подкрепа на петицията до Европарламента. Паралелно с това е открита и електронна подписка. Отделно всяка една страна, в която има български училища, ще внесе в съответните образователни министерства своя петиция за въвеждане на матура по български в конкретната държава.

Във Великобритания вече се събират подписи, а депутатът Андрю Смит се ангажира да постави искането на българските училища пред британския парламент.
При един положителен резултат, това би означавало, че българските деца, учещи във Великобритания, ще могат да положат матура по български език или т.нар. GCSE и A-level.
Така българският език ще получи статут, ще бъде предоставена възможност българчетата на Острова да държат една от петте задължителни матури на родния си език, но и ще съхраним българския език и идентичност зад граница.
Надяваме се да се събуди голям интерес у българите и да съберем голям брой подписи.

За целта те могат да се регистрират на: change.org

Facebook коментар

Сподели