„Чешката приказка „ на българите в Пилзен

„Чешката приказка „  на българите в Пилзен !

Първата асоциация, когато чуя Чехия свързвам с чешките приказки, които понякога все още може да гледа човек по БНТ. И с приказния Карлов мост, който видях през 1992 година. Тогава посетих Чехия за първи път. Кавичките са заради всичко, което ще разкажа по-надолу. А то далеч не е приказка за българите, които търсят работа в Чехия..

Когато в сайтовете за работа започнат да валят обяви от сорта : РАБОТА в Чехия – без такси и комисионни, започване веднага, бонуси еди какви си, значи е време да стегна куфара, да отида да видя, да го преживея лично и после да го разкажа..Защото когато поставиш пред хората  камера и микрофон , те се страхуват да кажат истината: за това как живеят, как се случват нещата, срамуват се и от малкото пари, които получават дори в чужбина! А в началото на годината всички сайтове за работа бяха пълни с всевъзможни обяви за работа в Чехия!

 

Моето чешко приключение започва малко по-рано. С едно СV  изпратено до фирма ЧЕБО ЕООД…На мейла ми пристигна оферта ..И толкова..Около седмица безуспешни опити да получа с куриер , документите , които трябва да се подпишат..Прочитам коментарите за фирма ЧЕБО ЕООД и спирам да звъня..

Пускам  CV на фирма BALKAN HORN! Обаждат ми се , че съм одобрена за завод PANASONIC. И още много заводи, които не се споменават!

Във VIber имам офертата от Мартин Зайков: 90 czk/h – 7 лв. на час стартова заплата, плюс бонуси за редовно присъствие и т.н. , общежитие на 10 минути път от завода, координатор, който винаги е на наше разположение, договори на български и на чешки, чешка банкова сметка, получаване на аванс още първия работен ден…Трябва само едни 50 лева да нося при подписването на договора  с BALKAN HORN! Питам го дали ще получа касова бележка за тези 50 лева..Обяснението му: няма как, те са описани в договора и отиват за агенцията, която превежда договорите и на български, за откриването на чешка банкова сметка и дъра бъра два чадъра..Питам настойчиво и изрично как ще става придвижването от автогарата в Пилзен до завода, общежитието , рентгена и т.н. Отговорът е с ФИРМЕН ТРАНСПОРТ!

 

Тръгваме група от петима души..С момичетата от Шумен и Добрич намираме общ език още докато пътуваме..Двойката от Бяла е прекалено притеснена..

Пристигаме в Пилзен рано сутринта..Звъним на нашата координаторка Димитринка Трендафилова, която знае за нас и трябва да ни очаква..Нищо подобно…Координаторката знае за нас, но се облича за работа и не иска да я притесняваме излишно…Щяла да изпрати някой да ни посрещне …

След прилично чакане оставаме на автогарата само нашата група…И тогава се появява нашия човек- червендалестия и беззъб Тихомир…Който ама никак не бърза да се срещне с нас: говори бая време в офиса на ARDA TUR,  после отива да закуси, пие кафе ….И благоволява да ни уведоми, че фирмен транспорт няма и ще се придвижваме с трамвай до общежитието..За общежитието какво да кажа- стаи с две или три легла, една тоалетна на целия етаж, една обща баня и кухненски бокс…Тихомир ни инструктира да не разопаковаме нищо, защото не се знае кога ще ни местят в друго общежитие, кога ще ни водят на рентген , кога ще е изпита  и кога ще започнем работа..Стоим и чакаме..

След 18 часа се появява нашата координаторка Димитринка Трендафилова..Монологът, с който ни обяснява колко е заета, как й звънят телефоните , колко й е натоварено, как има едно дете и т.н. е повече от трогателен..Гледам я и се чудя да се смея ли или да плача? / Записвам я от тази наша първа среща, до последния път в който минах покрай нея/ .  Димитринка ни в клин , ни в ръкав ни сервира новината, че ще започнем работа чак през следваща седмица…Защото завода нямал НАСТУП, май такава беше думата..

Преди било на следващия ден, но сега нещата са променени, Мартин Зайков от BALKAN HORN  знаел , ама що не ни казал..аде, да го пита човек? Аз съм единствената , която й казвам, че за мен и един ден стоене в чужбина без работа е загуба на време и пари. Двойката от Бяла пък пита директно за аванс, защото били тръгнали само със 100 крони…Димитринка им дава пари..

На следващия ден координаторката ни съобщава добрата новина , че в петък ще има изпит и ще дойде с тестовете след работа да ни подготви за изпита..Имам ги снимани и ще ги кача в моя  сайт  www.meglenakolaksuzova.com, където все още съм off! Едната част от тестовете е събиране и изваждане на четири и пет цифрени числа, а останалата отбелязване на еднакви цифри и букви /кодове/. Свалят ни в мазето , където за 30 секунди трябва да завъртиш минимум 7 болта, максимум 10 и повече..Не става от раз..Двойката от Бяла ни показват , защото са работили нещо подобно..Мъжът притеснен обяснява, че половинката му трябва да се упражнява , защото очилата са й надраскани. Ако болтовете са по-малки няма да ги вижда..Димитринка се появява към 17 часа отново. Да преговорим тестовете..Между другото споменава , че знае , как Мартин Зайков в България от Балкан Хорн ни взема по 50 лева, които всъщност са си чиста комисионна. Питам я дали ще работим за 7 лева на час…Какви ти 7 лева? Абсурд!

Ще работим за 6,30 на час, смята координаторката..Разликата някъде по трасето отива или в джоба на Димитринка или като комисионна за нейната агентура Amboseli! Казва ли ти някой? Смееш ли да питаш? Аз обаче и смея , и питам..Как ще стигнем до завода?

Отговоря ни , че трябва да си купим билети.. Искам й  пари и за нас с момичетата само за билети, щом като фирмения транспорт е фантом на фантомите..дава ни сто крони…

Следва една тирада от нейна страна, която ще кача , когато ме напусне здравия разум в YouToube : обиди по адрес на българите, каквито никъде, където съм ходила по света не съм чувала в този вид и в този вариант..

Сутринта се качваме в трамвай, после в автобус като си купуваме два пъти по-скъпи билети от шофьора..Никой не си направи труда да ни обясни нищо за билетите в Чехия.

Тук и сега е момента да вмъкна лиричното отклонение за билетите за градския транспорт в Чехия..Те се купуват с карти от устройства в  градския транспорт. Картата се зарежда с крони, минаваш я на устройството и си купуваш билет за 30 минути, 60 минути и т.н. На самите устройства чехите не са си направили труда да напишат инструкциите на английски …дори за туристите…

Изпитът е от две части: тестове и въртене на болтове..Тестовете са два- единия се прави за 5 мнути, а другия за 4..Или обратното..Все тая..Ако не успееш от първия път, чехите ти дават втори шанс след седмица, стига да имаш средства да стоиш..и чакаш. От нашата група само дамата от Бяла не успява на два пъти да реши тестовете. Причината: замъглили й се очилата. Половинката й споделя тази глупост с Димитринка и след малко всички са наясно, че на практика жената просто не вижда..Димитринка застава до нея и й помага всячески..Всички сме вътре..Въртенето на болтовете не е страшно. Стига ръката, с която ги подаваш да следва тази ,с която държиш въздушната отверка..Два пъти по 5 опита..И тук чехите са изумително толерантни..

По времена изпита се запознавам в пушкома на завода с Вержи, Манчо и Ваня..Те са дошли с друга чешка агентура Work pro a.s . Пътя до Пилзен платила агентурата, а за да не бездействат до времето на изпита им осигурила бригада на кроасаните. Да си изкарат пари за цигарите и храната. Даже и 50 лева на никого за нищо не са давали . Обещават ми да ме запишат за кроасаните..Трябва да избия разхода от 18 крони в едната посока и 18 крони в другата посока до завод PANASONIC от новото

общежитие! В  него  ни посреща криминалния  контингент на България- двама бивши затворници от Централния софийски затвор. Няма да занимавам никого с разсъжденията на тези хора как и защо три жени са тръгнали сами да работят по  чужбина..Още ме стряска факта, как в чужбина хората точно за пет минути разказват личния си живот на напълно непознати хора насреща им: такава връзка, онакава връзка и т.н. Любопитството на Коцето- Дон Корлеоне за мъжа ми парирам с една реплика:” Ако ти кажа , Коце, ще трябва да те убия”.  И Дон Корлеоне- Коцето спира да пита. На изпроводяк Димитринка отново дава пари на двойката от Бяла, а на нас ни казва, че в понеделник ще ни даде някакви пари..В първия работен ден решаваме единодушно да пътуваме без билети…но сме като на тръни..Защото нищо от това, което ни каза в България Мартин Зайков не е истина и не се случва..Супервайзор избира хората по цвета на  ID- то..Аз съм в зелен цвят- взела съм без грешка изпита..и тестове и болтове..Тези с грешките имат червена лента…На линката / поточната линия/ се запознавам с Милчо и Георги..Споделят , че са от пет месеца тук и това си е истински рекорд за завода и хората, които работят..Текучеството е голямо..Георги казва с гордост , че за  пет месеца само веднъж си е купил билет за градския транспорт..Работата не е сложна, на моменти даже е монотонна..Никога не съм знаела как се правят телевизори, макар, че в България имам телевизор във всяка една стая на апартамента си..

След края на първия работен ден всички се питаме къде е нашата координаторка, къде са договорите, които трябва да подпишем още първия работен ден и къде са ни авансите, за да си купуваме поне билети за градския транспорт, с които да ходим на работа..Звъня на Димитринка , а тя троснато ми казва:”Аз вече съм се прибрала, нямам пари, оправяйте се сами”..Ние с момичетата решаваме да се пробваме и да се приберем пеша..Студено е, уморени сме..Ходим дълго..Някъде между умората и студа решаваме, да се качим в автобус, пък да става каквото ще да става..И на следващата спирка се качва контрола.. По 500 крони глоба на човек…Това е момента, в който решавам , че съм видяла всичко..Казвам на момичетата, че на следващия ден нямам сили да отида на работа..Липсва ми някакво нормално общуване с координаторката, адекватно решаване на възникналия разход билети, карти или Бог знае що ли?

Сутринта на втория работен ден за едни, за мен неработен Димитринка Трендафилова започва да ми звъни по телефона. .Имам сили да й изпратя само есемес, че няма да работя, ходили  сме пеша , глобили са ни и т.н. Два часа по-късно получавам от Димитринка Трендафилова заплашителни есемеси от сорта:” Като те приключа в завода, ще напуснеш и общежитието”…Няколко часа по-късно вратата на стаята ми е разбита. Димитринка в компанията на беззъбия Тихомир ми нареждат да напусна стаята..В пълна сила е – ”Дай на простака власт и му гледай сеира”…По –късно разбирам, че Димитринка е известна в Пилзен с това, че обича да гони българите,  че обича да ги обижда и ругае, че може да вкара в завода на работа всеки, които й плати ..Събирам си багажа и напускам..Винаги си тръгвам, когато преценя , че съм видяла достатъчно..И съм установила тоталното разминаваме между това, което ти казват и предлагат в България фирми като Bolkan Horn  и това, което се случва на място в Пилзен..”Светът е голям и спасение дебне от всякъде” – не случайно обичам и книгата и филма на Теодор Траянов..

Отивам в чешката Агентура Work pro a.s . Докато Димитринка ме заплашваше пуснах CV там… Дори с изнедада прочетох във Viber, че са ме проверили и Pavel Deyanovic знае, че съм Победител на публиката в Световния конкурс на Сони Ериксон „Ловец на усмивки” с рекордните 2115 гласа на хора от цял свят, които са гласували за моята усмивка.. Но когато се появам в агенцията с куфара, офертата за бригада на кроасаните и общежитие отпада..Павел ми дава телефон 800162162 , който е безплатен и на който могат да ми осигурят работа..Разбира се , на този номер никой не отговаря..Моля го да ми напише на чешки  АВТОГАРА, защото чехите не знаят английски и не ме разбират като ги питам за BUSS STATION… На 15-20 души можеш да срещнеш един , който говори английски, но това си е чист късмет..Показвам листчето на Павел, за да стигна до автогарата..Една пресечка преди автогарата има общежитие или стаи под наем, където може да нощувате , докато чакате автобус на ARDA TUR! Цената е 30 евро..Ако се пазарите като мен , можете и да намалите!

На следващия ден обикалям още няколко от чешките Агенции / Агентури за работа..Питам ги защо така ударно наемат българите на килограм..Правилния отговор е заради евросубсидийте, които тази година чехите за последен път ще получат ..В Мола  докато си зареждам  GSM- ма един румънец ми се оплака, че от българи и българските роми не може да си намери работа…и цяла седмица е бездомен..

В офиса на ARDA TUR , който наистина е оазис на българщината, превърнат от г-жа Силвия Гечеклиева коментираме и обсъждаме факта за огромното разминаване между това, което казват посредническите агенции в България и в частност Мартин Зайков от Болкан Хорн /Balkan Horn-Tours/ ЕИК-203275288  линк към лиценз за регистрирането им като посредник за работа в чужбина  ,https://www.az.government.bg/bg/intermediaries/view/1882/foreign/

и това, което се случва на място в Пилзен. И понеже договора на български е мираж, чешката сметка също е добре да попитам  официално Агенцията по заетостта как и с какво право се вземат тези 50 лева от Болкан Хорн..И да пусна една проверка в НАП! И да се срещна с Омбудсмана Мая Манолова, за да разбера как и защо бг посреднически фирми все още вземат комисионни в България.?

С мен сутринта в  автобуса на ARDA TUR се качиха 2 млади момчета и едно момиче..Дошли предишния ден с великотърновската Агенция ЕВРОПА, за да работят в DAIKIN!  Оказва се, че работа няма и те се връщат обратно..Има , но само в завод за огледала, но там не приемат жени..Единия младеж възкликна:” Повече не искам да чуя за Чехия”..

Докато дописвах това мое чешко приключение ми се обадиха от още една чешка Агенция  MonpowerGroup за работа в Хомутов и Нейдек , завод за огледала..Питам Симона Тасева каква е комисионната на нейната Агентура , а тя ми казва , че в Чехия е незаконно да се взема комисионна..Как и защо 7 лв. на час обещани от Мартин Зайков в България  като стигнеш в Чехия стават на 6,30 лв. е въпрос на който се надявам да получа официален отговор и от чешки , и от български институции..

Отговорите, снимки и клипове в моя собствен сайт: www.meglenakolaksuzova.com Меглена Колаксъзова- m_kolaksuzova@abv.bg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *