13-годишно българско момче в баскетболния “Реал Мадрид”

Покана да се присъедини към отбора на баскетболния „Реал Мадрид“ получи тринайсетгодишният Константин Костадинов от бургаския баскетболен клуб „Делфин“. 196-сантиметровият шестокласник вече е с финализиран трансфер и от следващия спортен сезон ще се влее в редиците на испанския гранд.

Константин е открит в едно от бургаските училища от баскетболния специалист Петко Стаматов преди шест години. Стаматов безпогрешно вижда баскетболния талант в дребното тогава момче, което гони топката в училищния салон. По-късно Костадинов преминава в отбора на начинаещия баскетболен треньор Петко Янков. С времето Янков успява да мотивира детето и да му покаже, че баскетболът може да се превърне в нещо много сериозно за него. След като интересът към Костадинов нараства, по инициатива на треньорския състав на „Делфин“ е потърсен агент, който да намери най-доброто предложение за неговото развитие.

DSC06958

Заради него в Бургас пристигна представител на мениджърската агенция “You first sports”- Хуанхо Бернабе, който два дни е неотлъчно до младата надежда. „Наблюдаваме Константин от седем месеца и вярваме в неговото бъдеще. Разбира се, на първо място се забелязва ръстът му, но той има и природен талант за игра с топката. Чакат го много тренировки, много учене, но Константин има реален шанс да пробие в големия спорт“ – коментира легендата на испанския „Леон“.

Седмица след престоя на Бернабе в Бургас, Костадинов замина за Мадрид, заедно с родителите си и треньора си Петко Янков. На испанска земя лично Алберто Ангуло, координатор на баскетболната академия на „Реал Мадрид“, е посрещнал гостите и ги е развел из кампуса. В двата присъствени дни Константин е направил както индивидуални тренировки с треньор, така и успешно се е включил в груповата тренировка на отбора. „Костадинов успя да се впише за много кратко време. Видя се, че нивото му не е много по-различно от това на бъдещите му съотборници, което е комплимент за мен като треньор и за „Делфин“ като клуб“ – разказва Янков. След като избра испанския гранд за своята следваща стъпка в баскетбола, на разположение на Костадинов ще бъдат освен отличните възможности за спорт и отдих, но и за сериозно обучение в частно училище, както и интензивно изучаване на испански език. „В „Реал Мадрид“ държат много на образователния процес и осигуряват най-добрите условия на своите играчи. След като се запознахме с бъдещия му график, и аз, и родителите му сме спокойни, че образованието няма да бъде неглижирано за сметка на спорта, което е от изключителна важност. Все пак това е 13-годишно момче и може да дойде момент, в който да не желае да играе баскетбол. Трябва да мислим за бъдещето му на много нива“ – коментира настоящият треньор.

DSC06896

Петко Янков не успява да скрие вълнението от пробива на своя играч, който е не само личен, но и клубен успех. В него Янков вижда шанс за партньорство между двата клуба, което ще повиши още повече тренировъчното ниво и на останалите играчи на „Делфин“. Янков е сред малцината, които са избрали за своя мисия популяризирането и развитието на баскетбола в България. Той е наясно, че за разлика от други спортове, баскетболът изисква не само отлична физическа форма и технически умения, но и пълна концентрация, за да се следят правилата. Това го превръща в идеалната комбинация за развиване и на физиката, и на мисленето. „Баскетболът е интелигентен спорт и го тренират интелигентни деца. За съжаление, това е и една от причините да губим добри играчи – когато се наложи да се концентрират в обучението си и спортът остане на заден план. Сигурни сме, че двете неща могат да вървят паралелно, в нашия клуб държим на образованието и правим всичко възможно тренировките да не пречат, а да разтоварват и забавляват.“

DSC06996-1

Треньорът на БК „Делфин“ се надява, че признанието, което клубът получава с трансфера на Константин Костадинов в „Реал Мадрид“, ще послужи за стимул на много деца, които обичат баскетбола, но все още не са се престрашили да влязат в залата.

 

Кристина Божинова

Източник: Euro Chicago

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *