Българите в Чикаго първи отбелязаха Трети Март

2329

На 27-и Февруари 2016 г. точно в 12.00 местно време, за десета поредна година в центъра на Чикаго беше издигнато българското знаме и прозвуча българският химн.

Домакините от градската управа на Чикаго са разрешили събитието се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града. Учениците от българските училища и техните родители са били превозени с автобуси до центъра. Българите в Чикаго предпочитат да отбелязват националния празник на България в почивен ден, за да могат повече хора да присъстват.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго е от 56 години. През Февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с кмета Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Трогнат от историята на народа ни, кметът издава специална прокламация, с която обявява 3-ти Март за Български Ден в Чикаго. Тази прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти Март да се издига българското знаме. Ритуалът е прекъснат след няколко години (вероятно след смъртта на кмета), но е възобновен със създаването на българскогенерално консулство.

Генералният Консул на Република България Симеон Стоилов поздрави всички събрали се и благодари специално на Александър Дърводелски, който вероятно е последният останал жив български емигрант от тези, които са се обърнали преди 56 години, в далечната 1960-та, до тогавашния кмет на града Ричард Дейли.

Симеон СтоиловНа този празник ние поглеждаме назад във времето. Виждаме героичните усилия, които нашите предци са положили за постигането на свободата и независимостта на България. Ние винаги ще имаме своите изпитания и ние винаги, стъпвайки на раменете на нашите предци, стъпвайки на усилията и родолюбивите действия на групата с г-н Дърводелски, ще продължаваме напред. В днешния свят едно от изпитанията, които българската нация среща, е да осигури близка ръка, помощ, разбиране и връзка с всеки един български гражданин, където и да е той по света. Едно от сериозните изпитания, с които се сблъскваме днес, е да осигурим на всяко българско дете, независимо къде се намира по света, българска читанка и достъп до българската азбука – за да се знае, да се помни и да се говори красивият български език, за да се помни и да се знае българската история. Благодаря ви за това, че полагате неимоверни усилия да съхранявате българския дух. Чест за мене е да съм сред вас.

Състоя е и тържествен концерт с рецитали, песни и танци на учениците от българските училища и формации в Чикаго.

Facebook коментар
loading...

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Единственният човек който спомена,че сме се освободили от османската империя беше представителката на кметство Чикаго. Нито един Българин не спомена от кого сме се освободили и кой ни е освободил. Това изглежда уш незначително за момента, но е преднамерено. Чудя се кой го организира това събитие и кой плаща за него? Да живее освободена България от всички тирани чужди и местни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР