Българка иронизира и се подигра с англичаните, взриви Фейсбук

64069

Българка с остро перо отговаря подобаващо на англичаните и тяхната истерия след падането на забраната за работа на нашенци и румънци във Великобритания от 1 януари 2014 г.

Със саркастично-иронична статия, обогатена с много хумор, тя се подиграва с канонадата от медийни публикации на Острова, които предшестваха премахването на ограниченията за работа.

Съпоставя реалната ситуация с предварително насажданите страхове.Авторката се подвизава с псевдонима Лола Монтескьо и публикува свои статии в сайт, както и на други места в интернет.

Текстът стана популярен и получи множество положителни оценки в социалната мрежа „Фейсбук“. Някои го определят и като отговор на изповедта на англичанина Стивън, който описва наемателите си българи по особено унизителен начин.

Представяме го без съкращения:

Здравейте, мили британски и германски съграждани! От 1 януари съм на ваша издръжка. Аз съм български имигрант пиявица, смукач на социални каси, крадец на работните места на поляците, вандал, варварин и което е най-лошото – източноевропейка. Така че от днес пазете чантите, мъжете и прането от балконите си.

После да не кажете, че не съм ви предупредила.

Обещах вече, че ако не съумеете да уплашите българите, както бяхте намислили, ще се видим на Нова година в Лондон. Е, аз новата година си я изкарах в София, но на 1 януари взех самолета за Албиона и ето ме, както толкова дълго време си пожелавахте, на опашката за помощи.

Признавам си, не ми се идваше. Много е мъгливо, а и това каране в ляво ме влудява, но не посмях да ви разочаровам. На летището в София теглих чоп – чудех се дали към Лондон да поема, или към Берлин. Германците също цяла година все за мен говорят.
Подготвили са се хората, даже оня ден правителството им се изпокара заради мен.

Не са много сигурни какви точно мерки да вземат по посрещането ми – да ме разстрелят или да ме обесят. Предпочетох обаче Лондон, защото чух, че на летището ме чакат стотици журналисти и трима депутати. Така че се получи много мило – аз, депутатите и всички тези светкавици. Хубаво е да си единственият дългоочакван имигрант. Това обаче носи и известни трудности.

Вярно е, че съм източноевропейка. Тоест тренирана съм да беля чушки на високи токчета, докато поправям бушоните и подвиквам на детето верните отговори от домашното по математика. Имам и висок научен потенциал, който развих в годините на социализма.
Дайте ми просто един дамски чорапогащник и аз ще поправя света.

Няма бримка, която да не мога да уловя. Чорапогащите на соцжената бяха вечни – перпетуум чорапогащиле, така да се каже. Освен това с един здрав найлонов чорап мога да превържа рана, да направя ремък за двигателя, простор, да го изтъка на ковьорче, да изцедя прясно мляко и да го направя на сирене, да измия прозорците с него, да боядисам великденските яйца, да ушия кукли, торбички или да го аранжирам като изкуствени карамфили.

Вие, скъпи нови съграждани, обаче ме изправяте пред нови предизвикателства. Искате от мен твърде много неща. Първо трябва хем да се престоря, че съм 180 000 българи и румънци в Германия, хем да наводня британските градове, стигайки до 12 милиона.

Мога да върша няколко неща едновременно, даже като работеща майка успявам често да съм и на две места едновременно. Но на 12 и кусур милиона души не мога да се направя. Чудите се също дали съм лекар, инженер, програмист или обикновен крадец. Ще ви разочаровам и по тази точка – въпреки строгото източноевропейско образование по математика съм пълна нула, а в живота си съм крала само черешите на баба Донка от съседния двор. Искате също така непременно да дойда и да ви взема работните места. Хем вашите, хем на германците.

Ама много ви моля – аз все пак съм от България. Ние баш работохолици не сме.

Както каза една приятелка – разрешили работата в Европа за българи, сега дано не я направят и задължителна, че я втасахме. У нас се казва, че от работа се гърбавее, а от пиене се хубавее. Затова на почит са веселбите на маса. По тази причина ви се чудя и защо чакате тълпи българи точно пък на 1 януари. Ами това е Васильовден бе, братя англичани!

Кой уважаващ себе си българин ще работи на Васильовден? След него идва Ивановден, Йордановден, Коледа по стар стил, после докато изтрезнеем и вече е Трифон Зарезан. А щом е дошъл и Трифон Зарезан, ей го де е Великден, 1 май, 3 май, 9 май, 24 май…. Вие имате ли толкова празници и почивни дни? У нас по цял месец събираме, ако депутатите от провинцията са повече и гласуват дълга ваканция, че да си идат малко на село, пише Блиц.

Като свършат почивните дни през май, почват летните отпуски. Това “Какао бийч”, това Слънчев бряг, това “Смокиня”, това ремонтът на банята: кой балък ще ги изтърве, че да ви работи в гадното дъждовно време?

Така че останалите имигранти от България по-рано от септември не ги чакайте, при това посрещането да не е на летището, а на автогарата.

Ние със самолети пътуваме чак когато съберем достатъчно от социалните ви помощи.

Когато все пак дойдем всички няколко милиона, много ви моля, да сте подготвени. Недейте да си сменяте правителството, ние сме свикнали да ни управляват идиоти и противното ще ни е доста некомфортно. Също така научете се най-сетне да пиете. Един мъж, който не пие ракия, не е никакъв мъж.

Най-добре е да посетите една-две дупнишки сватби, за да потренирате.

На последната, на която бях, английският зет се отряза още преди десерта, горкият, и се наложи сватовете да го вържат за една от колоните в ресторанта, че да може да стои прав, а те да си го гледат и да му се радват, докато вдигат наздравици. Английски зет е това, как да не пийнеш едно повечко за негово здраве. Не се втелявайте също така и за това кой си плаща тока и кой не, че е много досадно. Както и с парното, водата, здравните застраховки и данъците.

По отношение на плащането на сметки сте големи бастуни, трябва да ви призная.

Отпуснете се малко, де! Все ще дойде някоя партия на власт, която ще ви ги опрости, ако гласувате за нея. Много е важно и да научите наизуст “Бяла роза”, щото без нея нито един празник не се получава. А както са казали древните, ние, българите, сме безделници, но не и без празници. Ако всички тези условия са тежки за изпълнение, ще се наложи да ви разочароваме – няма да дойдем.

По-добре превеждайте направо социалните помощи по сметките ни, така хем ще оправдаем очакванията ви да ви оберем, хем няма да си мешаме капите. Айде със здраве, банковата си сметка я пращам с отделно писмo.

 

Автор: Лола Монтескьо
Текст от книгата: Лола – секс, мусака и революции


Най-интересните статии в сайта:

Емигрантка написа разтърсващо писмо до всеки

Мамо, ти отгледа емигранти

Българските ми квартиранти и делата им в Англия

like1 

Facebook коментар
loading...

9 КОМЕНТАРИ

 1. Типична източноевропейска простакеля. Не е и помирисвала Англия. Като изкара 1-2 години там и започне да се очовечва ще я е срам от собствените и глупости.Сори..

 2. Е, и тук сме виждали доста “очовечени” британци…особено по морето. Не могат да се държат на краката си от човечност…

 3. Karry не Ви познавам, но ако говорите за себе си може и да е вярно … Умните хора не товарят другите с ограничените си мисли за всички околни, още повече за напълно непознати за тях лица. Това го правят “Простакелите” както се изразихте Вие. Вие вероятно познавате британския “Хайлаф” много отблизо и цял живот само аристократичен въздух сте дишала. Виждам високото Ви положение в обществото, големите Ви умствени възможности и презрението Ви и срама ви от Родината Ви. Затова приятелски съвет от мен – Стоте си там и не ни товарете с глупости. Тука си имаме достатъчно хора заливащи ни с идиотия. Вие си дръжте розовите очила и живейте в тази британска мечта с богопомазани бритонци, които идват в България да се направят “дърво” в някоя наша дискотека, да препикаят някой булевард и да направят голям шлем с посетени няколко токсикологии след поредния 48 часов запой. Да не се чувстват обидени всички британци… извода не е генерален, касае тия които ги гледаме по цяло лято по морето…

 4. Karry, душа, ти си типичният модел щампа на българска мома, която е избягала от село, “очовечила” се е и сега, всичко “българско и родно” и се вижда “просташко”… Общо взето, получила си първият си чек преди няколко години, изтряскал те е няк’ъв “мейт”, хапнала си суши някъде си и си решила, че си хванала Господ за оная работа.
  Ако вече си толкова спряла като англичаните – искрено ти съчувствам.
  П.С. Поработи и над правописа си! Не е гот да сочиш с пръсг и да даваш тежки оценки, а всъщност да си неграмотна.
  Ай – love, peace and respect!

 5. А ти като си я помирисвала ,на какво ти мирише,на влага мухал и какво ли не,ти самата сигорно вониш на вкиснато вече.

 6. Ne se prekrivam pod psevdonim:Osven “Karry “drug ne e nad nestata v tozi sait.A pak tazi avtorka koiato go e pisala tova,ste se prsne ot gordost,samoliubie I emocii.Edinstvenno na kogoto pravi vpecstlenie e na 5,6 coveka koito sa na neino nivo s selski Humor.Ima iedni hora koito sami se smeiat na sobstvennite si gluposti.Nerszbrach za koie da se posmeia I vazhitia.Na Bai Ganiovstinata ni li?Balkan razlika na Balgari I na zapadni evropeici.Ne mislia negativno.Prosto Sme tolkova emocionalnai i zli cak za smiax I sazalenie sme za zslost.Niakoi bese pisal ce Avtogol sme si vkarali s tova.Stese da e prav ako tova naistina go e bila pisala tocno taka na idealen angliiski s idealen Prevod.Mislia ce ne e sposobna na tova sadeiki po nacina I na mislene.Avtogol bi bilo ako go go procete niakoi Anglicanin koito zivee v Balgaria.Nai vece za poreden pat da se razocarova ot Balgarite,da prodade imota na bezcenica I da se pribere v Anglia.Sasto taka I Balgari koito ziveiat izvan Balgaria I misleli da se pribirat procetenoto ste gi nakara dali da se priberat v Rodinata si v koiato vse oste sa si ostanali horata s prostasko i kraino mislene.Sino emocionalni i sposobni na Atentati dori.Ne se otlicavat ot Indiici,Arabi I kakvi li ne psihopati.Nekazvam ce ne sa sposobni.Prosto sa razlicni ot Zapadno evropeici.Ne si prilicat I ne se razbirat vzaimno.Balgarite ne se integrirvat v Evropa kamo li ciganite I miusiulmanite.Tova vsicko go obiasni “Karry”s 2 Reda no ne go razbrachte ta triabvase s glupaka glupak da stana za da si izgubia vremeto da napisa tolkova podrobno….Liubezni pozdravi ot Mitko Dobrev😉

  • До Митко Добрев! Мите, а преди да сееш “умности”, ако наистина си българин, вземи се научи да пишеш на кирилица. Най-малко от уважение към нас, които ти ги четем! И не излизай с довода, че нямаш на компа, защото който иска винаги ще намери начин да си я сложи. Колкото до статията – някои хора наистина са оперирани от чувството за хумор, и затова са готови да хейтват всичко, което е различно от тяхното мнение.

 7. До Митко Добрев! Мите, а преди да сееш “умности”, ако наистина си българин, вземи се научи да пишеш на кирилица. Най-малко от уважение към нас, които ти ги четем! И не излизай с довода, че нямаш на компа, защото който иска винаги ще намери начин да си я сложи. Колкото до статията – някои хора наистина са оперирани от чувството за хумор, и затова са готови да хейтват всичко, което е различно от тяхното мнение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР