В Чикаго откриха най-голямото българско училище, свиленградчанин в Борда на директорите

Георги Бошнаков отговаря за организацията и провеждането на масовите мероприятия в школото

Свиленградчанинът Георги Бошнаков влезе в Борда на директорите на най-голямото училище извън пределите на България. „Малко българско училище“ (МБУ) се намира в Чикаго и е първото частно школо със собствена сграда в чужбина. Училищната сграда вече ще бъде известна като Център „Малка България“ и ще бъде домакин на различни образователни, културни и спортни дейности и събития за общността.

Бошнаков бе избран с пълно мнозинство от останалите членове на Борда на 24 октомври т. г. Той ще отговаря за организацията и провеждането на всички концерти и масови мероприятия. Преди това в продължение на две години свиленградчанинът е бил председател на Родителския съвет в МБУ. Съпругата му Ася пък е учител в школото, като преподава по История и География.

„Относно моето включване в организацията на МБУ – първоначално това стана напълно спонтанно от моя страна. След като разбрах, че има хора и организации, които са направили подписка срещу идеята за събиране на средства за закупуване на сграда твърдо реших за себе си, че заедно можем да докажем, че приказката за българския казан в рая не е истина“, разказа Георги пред „Старият мост“. „Имаше хора тогава, които ме питаха учудени, защо си губя времето със загубени каузи… Предполагам, че вроденият ми инат и непримиримост към неправдата, наследство от родителите ми, не ми позволи да се откажа от идеята да защитя доброто. Благодарение на Фейсбук групата, която еднолично администрирам от над 10 години „Bulgarians in USA“ (Българите в Америка), направих публична цялата информация и предизвиках публична дискусия. След спечелването на първата битка продължих да подкрепям каузата с цялото си сърце. Тъй като двете ми деца са в училището, първоначално бях председател на Родителския съвет към „Малко българско училище“. Участвах активно във всички инициативи, организирах общи събрания и давах идеи за подобряване на работата с децата. Поех съществена част от ремонта на сградата и от ръководството започнаха да ми делегират много права, след което , при взето решение, ми бе предложено от всички негови членове да се включа в Управителния съвет“, сподели още нашенецът.

Впрочем, сградата на МБУ е с площ 2 600 кв. м, в която има 13 големи учебни стаи и физкултурен салон. Закупена е за $1,3 млн. Към нея има две къщи, които се дават под наем, детска площадка и зелена площ, която трябва да се превърне в паркинг – по изискване на общината. Към момента тук се обучават около 700 деца на различна възраст. Преподавателите са 70. „Идеята за сградата идва преди около 3 години. Поради голямото увеличаване на броя на децата и скъпия наем, който се плащаше – $10 000 на месец за 5 часа на седмица, Бордът на директорите се решава на смелата крачка да закупи собствена сграда, която да може да бъде използвана всекидневно“, разказа Георги. След много перипетии и няколко провалени сделки преди няколко месеца зданието станало реалност. Част от финансирането за закупуването му е от спестените от „Малко българско училище“ пари, а другата, по-голяма част, е събрана за период от около 2 години и половина с множество благотворителни кампании, като сумата към момента надхвърля $225 000. Всички тези пари са събрани от родолюбиви българи, подчерта Георги.

Официалното откриване на сградата бе на 10 ноември. На празника присъстваха не само старите приятели на „Малко българско училище“, благодарение на които всичко това стана реалност – Jersey Girls, цигуларите Свет Радославов и Таня Тингарова, които прегърнаха идеята, без дори да споменат нещо за пари, но също така и скорошни противници на идеята, подчерта Георги Бошнаков. По думите му това за пореден път доказвало, че доброто съществува и не е изчезнало. „Самото присъствие на противниците на идеята по време на откриването говори много за това, как хората си променят отношението, когато се уверят в искрените намерения на човека /организацията отсреща! За финал – едно пожелание към моите съграждани: Бъдете здрави, щастливи, единни, обичайте се и вярвайте в доброто“, каза още Бошнаков.

Той е роден в Свиленград. Баща му Благой дълги години е работил в полицията, а майка му Руска – в деловодството на ГКПП Капитан Андреево. Георги е на 37 г., женен с две деца. Средното си образование завършва в ПГССИ „Христо Ботев“, след което е приет в Технически университет – Варна. През 2003 г. за пръв път заминава на студентска бригада в Америка, като прекарва три поредни лета там. Животът в Америка му допада и през 2006 г. се установява трайно в Щатите. Със съпругата си Ася, която е от Перник, се запознават в страната на големите възможности покрай общи приятели. От любовта им преди 10 г. се ражда дъщеричката им Яна, а на 14 февруари 2016 г. на бял свят се появи и синът им Благой.

Автор

Диляна ЦВЕТКОВА

Източник: stmost.info

Facebook коментар
(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *